Čarolija vina u sladoledu – požeški srednjoškolci osmislili vinski sladoled

Za svoju ideju spajanja tradicionalnih vina Požeške kotline s okusima sladoleda na Danu poduzetnika nagrađeni su s 25.000 kuna, kao jedan od najboljih projekata u sklopu natječaja „Poduzetnici budućnosti“.

Učenici požeške Obrtničke škole prošlog su mjeseca na Danu poduzetnika u Zagrebu slavili kao jedni od nagrađenih u sklopu projekta „Poduzetnici budućnosti“ koji je organizirala Hrvatska udruga poduzetnika, osvojivši nagradu od 25.000 kuna. Ovo su priznanje i vrijednu nagradu osvojili zahvaljujući potpuno novom proizvodu koji su, pod mentorstvom profesorice Marijane Levar, sami osmislili.

Riječ je o posebnom sladoledu – onomu koji u sebi sadrži poznata vina Požeške kotline. Naime, želeći obogatiti turističku ponude te iskoristiti prirodne resurse svoga kraja i stvoriti novi, prepoznatljivi gastronomski proizvod, razvili su – vinski sladoled.

Složni deseteročani tim koji su činili učenici 2.H razreda (smjer turističko-hotelijerski komercijalist) Obrtničke škole iz Požege i to redom:  Katarina Adžamić, Marta Ciprić, Ema Čondrić, Anamarija Damjanović, Doris Dragičević, Daniel Dukić, Laura Eržen, Ivana Hovanjek, Irena Krajtner, Klara Novinc s mentoricom Marijanom Levar proveli su ovaj projekt od ideje do realizacije, stvorivši osam različitih okusa sladoleda s prepoznatljivim vinima njihova kraja.

Tako se u njihovoj ponudi sada mogu naći: osvježavajući i osebujan Rajski sladoled u kojem se spajaju čarobni okusi  vrhunske graševine s komadićima tamne čokolade; zatim intrigantan i gostoljubiv Bubble! koji predstavlja spoj razigranih mjehurića pjenušavih vina i limuna; razigran i nestašan White paradise! napravljen od Chardonnayja i domaće uzgojenih lješnjaka; tajanstven i mirisan Wine in forest! koji je sljubio šumsko voće i crni pinot; romantičan Red blue beauty s intenzivnim okusom maline i  finih nijansi merlota; vrckast i raspjevan Heaven snow! koji donosi osvježavajući okus rajnskog rizinga i bogatu aromu suhe šljive; elegantan i neodoljiv Pink fantasy! koji spaja sočnu jagodu i sauvugnon rose i na kraju plemeniti i bogat Moscato! u kojem su slatkasti okusi marelice spojeni sa žutim muškatom.

Naime, kako piše u opisu njihovog projekta, cilj im je bio stvoriti osam vrsta sladolednih okusa čija su baza vina Požeške kotline: graševina; rajnski rizling; pinot bijeli, pinot crni, Chardonnay, Merlot, Sauvugnon rose i pjenušava vina.

Prema planu proizvodnje, ovaj će sladoled proizvoditi učenička zadruga njihove škole u prostorijama praktikuma kuharstva, a u proizvodnji će koristiti isključivo proizvode s lokalnih OPG-ova kako bi sladoled bio u potpunosti lokalnog podrijetla.

Željeli bi sladoled u pakiranjima od  100 g, 200 g i 475 g plasirati kroz lokalne ugostiteljske objekte i prodavaonice te ujedno, tijekom održavanja lokalnih manifestacija imati svoj štand u gradu.

Ciljevi njihovog projekta su: obogaćivanje gastronomske ponude novim turističkim proizvodom temeljenim na lokalnim namirnicama; promocija Požeštine i požeškog vinogorja kao turističkog odredišta; povezivanje s lokalnim poduzetnicima (vinarima, OPG-ovima) i ostvarivanje dobiti realizacijom poduzetničke ideje.

U njihovom timu svatko je imao jasno definirano zaduženje: dvoje učenika se bavilo grafičkim, a dvoje web dizajnom, dvoje ih je vodilo društvene mreže, a troje radilo na proizvodnji samog sladoleda, a sve to pod koordinacijom jedne kolegice.

Ovaj složni tim dokazao je da se za dobru ideju isplati puno raditi i ne odustajati ni onda kada se čini teško. Veselimo se daljnjem razvoju njihovog projekta i plasiranju njihovog vinskog sladoleda (kojeg, unatoč prisutstvu alkohola, zbog redukcije alkohola tijekom izrade sladoleda mogu konzumirati sve dobne skupine) na tržište.

Više informacija o njihovom projektu možete pronaći na službenim mrežnim stranicama projekta.

Fotografije: Vinys

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.