• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Isplati se upaliti pećnicu: borovnice i limun kao idealna ljetna kombinacija

Isplati se upaliti pećnicu: borovnice i limun kao idealna ljetna kombinacija

Slatkopedija 31 srp 2021 Recepti Komentari isključeni za Isplati se upaliti pećnicu: borovnice i limun kao idealna ljetna kombinacija

Borovnice i limun sigurna su kombinacija za ljetno osvježenje, a danas ih je u torti spojila Lidija Osmak s bloga Gurmanka.

Sastojci

(za kalup za torte promjera 20 cm)

Nadjev od borovnica

  • 450 g borovnica (može i zaleđenih)
  • 200 g šećera
  • sok od 2 limuna

Biskvit

  • 110 g maslaca (sobne temperature)
  • 200 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 3 jaja
  • 360 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žlica arome vanilije
  • 100 ml limunovog soka
  • 1 žlica naribane limunove korice

Krema od limuna

  • 220 g maslaca (sobne temperature)
  • 250 g krem sira
  • 220 g šećera u prahu
  • 30 ml limunovog soka

Limun za ukrašavanje

  • 100 g šećera
  • 30 ml vode
  • sok jednog limuna
  • 3 limuna -tanko narezana

I još (za dekoraciju)

  • svježe borovnice
  • kriške limuna

Priprema

Nadjev od borovnica

Stavite kuhati sve navedene sastojke nadjeva i ostavite ih da krčkaju na srednjoj temperaturi oko 20 minuta dok borovnice ne omekšaju, a umak se malo ne reducira. Imajte na umu da će se zgusnuti još više kada se ohladi.

Biskvit

Mikserom izradite maslac, šećer i ulje dok smjesa ne posvijetli te joj postepeno jaja.

Posebno pomiješajte sve suhe sastojke koje sada naizmjence s mlijekom umiješajte u biskvitnu smjesu.

Na kraju smjesi dodajte vaniliju, sok i koricu limuna.

Biskvit podijelite u dva kalupa za torte promjera 20 cm koje ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite ga na temperaturi od 190°C oko 30 minuta, ali pazite da ga ne prepečete jer će izgubiti sočnost.

Izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi dok vi ne pripremite kremu od limuna.

Krema od limuna

Mikserom dobro izradite maslac koji obavezno mora biti sobne temperature jer će vam inače ostati grudice u kremi.

Maslacu dodajte krem sir i šećer u prahu te sve skupa dobro izmiksajte i na kraju dodajte sok od limuna. Krema mora biti dovoljno čvrsta da njome možete premazati tortu.

Limun za ukrašavanje

Stavite kuhati šećer, vodu i sok od limuna te kada smjesa zavrije dodajte narezane kriške limuna i kuhajte 15 minuta. Kriške limuna izvadite na papir za pečenje i ostavite da se ohladi prije ukrašavanja.

Slaganje torte

Ohlađene biskvite prerežite na pola tako da dobijete 4 kore.

Kremu podijelite na 4 dijela, a nadjev od borovnica na tri djela.

Biskvit prvo premažite kremom tako da ostavite uzdignut dio uz vanjski rub unutar kojeg rasporedite nadjev od borovnica tako da ne bi curio iz torte.

Sada ponovo stavite biskvit i ponovite postupak, a tortu završite tako da kremom premažete gornju koru i bočne strane torte.

Dobro je rashladite prije serviranja i ukrasite svježim borovnicama i kriškama limuna.

Fotografija: Gurmanka

blog borovnice gurmanka lidija osmak limun recept dana torta 2021-07-31
Tags blog borovnice gurmanka lidija osmak limun recept dana torta

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Pesticid u sladoledima i jogurtu: evo koji proizvodi se povlače s tržišta

Sljedeći članak :

I srpanj nam je bio sladak: evo čime smo ga zasladili

Povezani članci

Torta s jagodama i vanilijom: slastica kojoj ćete se uvijek vraćati

Torta s jagodama i vanilijom: slastica kojoj ćete se uvijek vraćati

Slatkopedija 06 lip 2023
Za ljubitelje kave u slasticama: donosimo recept za tortu koju ćete obožavati

Za ljubitelje kave u slasticama: donosimo recept za tortu koju ćete obožavati

Slatkopedija 05 lip 2023
Posebne kremšnite obilježile su našu šestu godinu postojanja

Posebne kremšnite obilježile su našu šestu godinu postojanja

Slatkopedija 02 lip 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!