Bojana Stefanović: „Kolegama sa seta Pogrešni čovjek pripremila sam cheesecake i browniese“

Iako je naša publika prvenstveno zna kao glumicu, Bojana Stefanović u susjednoj je Srbiji poznata i kao autorica uspješnog bloga Fatmama, o kojemu je više pričala za naš portal.

Na setu Pogrešnog čovjeka nalazi se i jedna prava ljubiteljica dobre hrane i slastica. Iako Dijana Crnković baš i nije vješta u kuhinji, Bojana Stefanović, glumica koja je utjelovila taj lik, zato jest. Svoju ljubav prema kuhanju i pripremi slastica prije pet godina pretočila je u blog nazvan Fatmama, na kojemu uz odlične, provjerene recepte, donosi i zanimljive priče.

Dnevni ritam zaposlene glumice i majke dvoje djece uvijek je užurban i malo je vremena za usklađivanje svih obveza pa je tako, zbog snimanja popularne serije, blog posljednjih deset mjeseci bio na čekanju, ali sada mu se Bojana polako vraća.

U okusima njezinih kolača, iako nedovoljno često, imali su priliku uživati i njezini kolege iz serije, a o tomu kako je blog nastao i razvijao se te možemo li uskoro očekivati, da će poput svojih dragih uzora i prijatelja Nine Babić i Slobodana Stefanovića, i sama uskoro zablisatiti kao zvijezda vlastite kulinarske emisije, pričala je samo za Slatkopediju.

Od kada postoji vaš blog Fatmama i kako ste se uopće odlučili upustiti u gastro blogerske vode?

Blog postoji od 2014. godine. Počela sam pisati blog kada sam bila na porodiljnom dopustu s drugim djetetom. Imala sam više vremena da se posvetim kuhanju, a volim i fotografirati, isto kao što volim i pisanu riječ. I muž me je povukao da ujedinim te svoje ljubavi u food blog. Na početku sam imala samo blog, a onda sam 2016. na nagovor prijatelja iz oglašavanja otvorila i Instagram i Facebook profil, kako bi blog bio vidljiviji i tako se sve počelo širiti.

Od kuda ideja za naziv bloga – zašto baš Fatmama?

Samo sam razmišljala o tome kako bih, kada bih imala drugačiji metabolizam nego do sad, vjerojatno imala 100 kilograma, budući da bi mi bilo teško odreći se hrane. Jako volim jesti i nekako mi je slatko to što se obično ljubav prema hrani i vidi, tako da mi je to bio povod za prvi dio naziva, a Mama, pa sasvim logično – oduvijek kuham, ali od kad sam Mama, to je posebna vrsta ljubavi i radosti.

Iako na blogu imate i slane rubrike, nekako nam se čini da su slastice značajno zastupljenije. Je li to doista tako – jeste li doista skloniji pripremi slastica i dijeljenju slatkih recepata sa svojim čitateljima?

To je samo stjecaj okolnosti. Više eksperimentiram s novim receptima za slastice. Slano kuham redovno, ali ne istražujem s tim kao s receptima za slastice. A i kolači se bolje fotografiraju (smijeh).

Osim samih recepata, vaše su objave na blogu popraćene i zanimljivim pričama. Odakle crpite inspiraciju za sve priče koje dijelite s čitateljima?

Veoma volim pisati. I moja profesija je vezana za pisanu riječ. Oduvijek sam pisala, možda i imala potrebu napisati nešto duže ili ozbiljnije, ali kako zbog profesionalnih obaveza nemam vremena ozbiljnije se pozabaviti pisanjem, ovako rješavam tu potrebu i gajim moju ljubav kroz kratke priče, vezane za blog.

Kada se uopće pojavila vaša ljubav prema slasticama? Je li ona oduvijek prisutna ili se naknadno razvila?

Oduvijek volim kolače. Prve stvari koje sam naučila praviti kao djevojčica s 8-9 godina, bile su naravno palačinke i patišpanj s voćem. Volim i jesti slatko, možda mrvicu više nego slano, mada ne bih mogla ni bez jednog ni bez drugog.

Vi ste inače uspješna glumica, a našim su vas gledatelji upoznali u popularnoj seriji Pogrešni čovjek. Uz stalne glumačke angažmane i dvoje djece, koliko vam vremena ostane za pripremu zanosnih slastica koje možemo vidjeti na vašem blogu?
Autor fotografije: Milan Ilić

Kada snimam, nemam vremena za blog, u stvari nemam vremena ni za što (smijeh). Tako da je ovih mjeseci blog bio na „odmoru“ zbog čega sam osjećala grižnju savjesti prema pratiocima, ali zaista je nemoguće to uskladiti. Ali, kada imam predstave i ostale glumačke obaveze, uvijek se trudim naći vremena za kuhanje i za blog, zato što me to zaista opušta.

Osim bloga, održavate i radionice. Radi li se isključivo o slatkim radionicama ili o kombinaciji slatkog i slanog? Za koja slatka jela vaši polaznici pokazuju najviše zanimanja?

Prije snimanja sam nekoliko mjeseci vodila radionice, najviše je bilo zainteresiranih za jednostavne recepte, kao što je prhko tijesto koje se koristi za keksiće, krostate ili američke pite. Bilo mi je drago što su na primjer i djevojčice od 11-12 godina željele slaviti rođendan na radionici učeći recepte. Inače mi je važno onima koji me prate prenijeti ljubav prema kuhinji, bez obzira na godine ili iskustvo. Nikad nije ni kasno ni rano da se posvetimo uživanju u pripremanju hrane.

Od koga ste naučili pripremati slastice – je li vam netko prenio znanje ili ste samouki?

Oko štednjaka sam se vrtjela još od svoje 8 godine. Sve osnove sam naučila od mame i dvije bake. Kasnije još toga iz raznih recepata, a francusko slastičarstvo sam polako osvajala kroz radionice divne Nine Babić, tj. Gospodje Mirkov. Njene radionice su kao ćup s blagom za sve one koji streme otkrivanju tajne slastičarstva.

Koji je najvažniji savjet za pripremu slastica koji ste dobili ili koji ste vi nekomu dali?

Kao i u svemu što radite, najvažnija je ljubav! Bez nje nema ničega, a kada je ona tu, i kada ste posvećeni sve je lako i puno radosti. Ja volim da kažem ljudima i da se ne plaše greške. Probajte, nemate što izgubiti. Skoro da nema „greške“ koja se na kraju u našoj kući nije pojela (smijeh).

Imate li neku omiljenu slasticu – možda neku koja vas veže za djetinjstvo ili pak neku koju vaša djeca osobito vole?

Uh, to je na granici nemogućeg odgovora. Moja ultimativna poslastica iz djetinjstva bi bila… patišpanj s voćem.. i lenja pita… i reforma… i palačinke… uh teško je zaustaviti se. Moji klinci vole sve ovo, ali zaista otkidaju i na cheesecake, i tartove, i jedan savršeno jednostavan kolač s keksom i dunjama, koji i mene posebno vezuje za moju mamu.

Pratite li druge kolege blogere u Srbiji? Ima li netko čijem se radu osobito divite i čije vas slatke kreacije oduševljavaju?

Već sam spomenula, moj pastry idol, učiteljica i, sretna sam što mogu reći, prijateljica Nina Babić (Gospodja Mirkov) zauzima prvo mjesto. A pratim dosta „kolegica“ i sve su mi na svoj način posebne i drage. Ana Prstohvat Soli, Milin Kuvar, Mimis Kingdom, Sonja Sillyworld, kao i moj kolega glumac Sloba Mr.Kitchen (Slobodan Stefanović, op.a.)…

A kad je u pitanju hrvatska blogerska scena? Pratite li naše blogere i kakvo je vaše mišljenje o njima?

Mnogo recepata sam probala od divne Matejke LikeChocolate, ne znam jesam li nekad vidjela neki njen kolač koji nisam poželjela odmah napraviti! Pratim i Teu Mamut, a od nedavno i Hungry Mile, jako mi se sviđaju fotografije s njegovog feeda.

Trenutno se na televiziji prikazuje serija Pogrešan čovjek u kojoj vi glumite jednu od glavnih uloga, a čije je snimanje nedavno završilo. Možete li nam otkriti jeste li iza scene znali zasladiti kolege slatkim delicijama iz vlastite kuhinje i ako jeste, koja im se najviše svidjela?

Nažalost ne često, ali sam za svoj rođendan donijela gomilu mojih čuvenih aromatičnih puter keksića, jednom prilikom cheesecake, a za zadnju klapu ogroman lim browniesa. Svi su se žalili što nisam imala vremena da ih češće obradujem.

Autorica fotografije: Jelena Jovanov
Kao glumica navikli ste biti na pozornici i ispred kamera. Možemo li u budućnosti očekivati možda vašu kulinarsku emisiju ili imate druge planove? Možda objavljivanje vlastite kuharice, otvaranje svoje slastičarnice?

Imam gomilu ideja u glavi, imam razrađen koncept i za emisiju, i za kuhuraicu, ali nikako da to dođe na red. Iskreno se nadam da ću ih uspjeti ostvariti u skorije vrijeme. A što se neke „prodaje“ tiče, i tu imam jedan mali plan, ali polako… sve u svoje vrijeme.

I za kraj, imate li možda savjet za sve one koji razmišljaju o tomu da i sami pokrenu kulinarski blog – koja je tajna uspješnog vođenja blog?

Već sam spomenula – ako budete to radili iz ljubavi, imat ćete uspjeha. Ljudi prepoznaju iskrenu emociju. To je kao i kod mene u profesiji, čista emocija uvijek dotakne ljude. Ako pišete blog, iz ljubavi i želje da s ljudima podijelite nešto lijepo, reakcija neće izostati.

Fotografije: Milan Ilić (naslovna), Fatmama

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.