• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Baklava

Baklava

Slatkopedija 07 lip 2019 Recept dana Leave a comment

U tjednu kad se obilježava Ramazanski bajram, Ana Prša je za naše čitatelje pripremila slasticu uz koju se nerijetko slavi taj islamski blagdan – baklavu.

Sastojci
Baklava
  • 1 paket kora za pite i savijače
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
  • 50 g mljevenih badema
  • 250 g maslaca
Sirup
  • 600 ml vode
  • 450 g šećera
  • 1 limun
Priprema
Sirup

Limun oprati, narezati na ploške pa staviti kuhati s vodom i šećerom. Kuhati cca 30 minuta.

Baklava

Promiješati orahe, bademe i lješnjake. Ako volite dio možete ostaviti krupnije nasjeckane, ne morate sve samljeti.

Kore iskrojite po limu za pečenje u kojem ćete peći baklavu. Ja ih prepolovim po dužini i samo nekoliko cm odrežem višak s kraće strane.

Maslac otopite.

Dno lima za pečenje premažite maslacem. Stavite na njega jednu koru, premažite je maslacem, pa ponovite tako s još dvije kore. Tri kore su na dnu. Zatim pospite mljevenim orasima, bademima i lješnjacima. Stavite koru, premažite maslacem, pa ponovite još jednom. Između nadjeva uvijek stavljam dvije kore premazane maslacem. Filajte tako naizmjence dok sve ne potrošite. Na kraju zavrište kako ste i započeli, s tri kore, svaka premazana maslacem.

Lim za pečenje sa složenom baklavom stavite na kratko u hladnjak kako bi se maslac stegnuo i kako bi lakše izrezali baklavu.

Ja ne znam rezati one lijepe rombiće, pa režem klasično samo trokutiće.

Vi režite kako vam se sviđa i na veličinu kakvu želite.

Stavite peći na 170°C cca 30 minuta.

Iz šećernog sirupa izvadite limun i sirup ohladite.

Pečenu baklavu izvadite iz pećnice te je vruću zalijete hladnim sirupom.

Po želji, možete po vrhu složiti narezane ploške limuna.

Prije posluživanja pustite da se ohladi.

Fotografije: Ana Prša

ana prša baklava orasi recept dana sirup slatki recept 2019-06-07
Tags ana prša baklava orasi recept dana sirup slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Uvođenjem bezličnih pakiranja žele izjednačiti slatkiše s cigaretama

Sljedeći članak :

Upisi su pred vratima: donosimo pregled upisnih mjesta za srednjoškolske programe slastičar i pomoćni slastičar

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!