Vanilin kocke s malinama

Božićni blagdani su prošli pa krećemo s dozivanjem proljeća s  vanilin kockama s malinama po receptu Minje Bogdanovski s bloga Minjina kuhinjica. Za one koji žele već sada pripremiti ovaj kolač, važna je napomena da se umjesto svježih malina mogu koristiti i smrznute.

Sastojci
Fil od vanilije
  • 700 ml mlijeka/voda ili sojinog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 250 g maslaca/margarin
Fil od maline
  • 450 g malina
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 200 ml vode
  • 2 pudinga od vanilije
I još
  • 500 g keksa/posni keks (Turski keks s čokoladnim punjenjem – Simsek)
  • šlag
Priprema

U 500 ml mlijeka dodajte šećer i vanilin šećer te kuhajte dok ne provrije. U ostatak mlijeka (200 ml) dodajte puding u prahu i razmutite da nema grudica. Ulijte u provrelo mlijeko i skuhajte fil.

Sklonite s vatre, prebacite u posudu i mikserom izmiksajte, a onda prozirnom folijom pokrijte direktno fil. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Maslac stavite u posudu i mikserom izmiksajte. Dodajte postepeno ohlađenu kremu, po žlicu – dvije pa nastavite s miksanjem dok ne dodate sve. Fil podijelite na pola.

U blender stavite maline i 50 ml vode. Izblendajte, a zatim prebacite u lonac u kojemu ćete nastaviti kuhati fil. Dodajte šećer i vanil šećer i kuhajte 10 minuta. U ostatak vode (150 ml) razmutite puding i dodajte u maline. Nastavite kuhati na umjerenoj temperaturi. Ostavite 30 minuta da se prohladi.

Na poslužavnik složite keks 5 x 5. Premažite polovicom kreme od vanilije. Složite drugi red od 25 keksića pa premažite filom od maline. Stavite treći red keksa i premažite preostalim filom od vanilije. Složite i posljednji red keksa i cijelu tortu premažite pripremljenim šlagom.

Posna verzija

U vrijeme posta koristite posni keks, margarin i kuhajte fil na vodi ili u sojinom mlijeku.

Napomena

Koristila sam keks koji se koristi za tortu Šeherezada i njega nije potrebno prethodno umakati u mlijeko ili sok. Ako koristite neki drugi pettite beure keks, koji je tvrđi i teže se opušta, obavezno primijenite umakanje.

Fotografija: Minjina kuhinjica

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.