Minja Bogdanovski: “Veliki broj pratitelja najveće mi je priznanje i nagrada za moj rad”

Minja Bogdanovski s iznimno popularnog bloga Minjina kuhinjica nedavno je proslavila deset godina bloga, a tu smo priliku iskoristili za veliki razgovor s njom.

Blog Minjina kuhinjica na Facebooku prati gotovo 400.000 ljudi, dok broj pratitelja na Instagramu premašuje  50.000. Provjerene recepte na ovom blogu traže stanovnici svih zemalja bivše Jugoslavije, a zahvaljujući prijevodima na druge jezike, recepti su čitani i u drugim dijelovima svijeta.

Autorica bloga je Minja Bogdanovski koja je prije deset godina na nagovor prijateljica pokrenula blog, ni ne sluteći koliki će uspjeh time postići. Povodom ove velike obljetnice razgovarali smo s Minjom o njezinoj blogerskoj svakodnevici i raznim drugim slatkim temama.

Nedavno je Vaš blog proslavio deseti rođendan. U ime cijele redakcije Slatkopedije čestitam Vam na tomu. Kako biste Vi opisali Vaše prvo desetljeće na blogerskom nebu?

Zahvaljujem cijeloj redakciji Slatkopedije. Mojih prvih deset godina u blogerskim vodama su nadmašila sva moja očekivanja jer, iskreno, neka posebna očekivanja nisam ni imala, pogotovo ne na početku.

Kako je uopće krenula Vaša blogerska priča i jeste li tada mogli slutiti koliko će Vas ljudi pratiti i vraćati se Vašim receptima?

Na nagovor prijateljica s foruma Hobi grafika, koje su željele da svi moji recepti budu dostupni na jednom mjestu, 4. studenog 2007. godine pokrenula sam blog. Prvi posjetitelji su bile one, zatim njihove prijateljice, a onda sam počela dobivati sve više komentara nepoznatih posjetitelja i bloganje je preraslo u moju ljubav. Danas moj blog prati ogroman broj ljudi i zato se trudim da im redovno omogućim nov i zanimljiv sadržaj.

Poljska karpatka
Vaš blog je vjerojatno najpopularniji blog na prostoru bivše Jugoslavije. Što mislite, koja je tajna Vašeg uspjeha – što su to čitatelji prepoznali kod Vas?

Za ovih 10 godina isključivo sam objavljivala točne i provjerene recepte koje sam osobno spremala i fotografirala. Uvijek sam tu ako im je potreban savjet ili neka preporuka, tj. najbrže što mogu odgovaram na sva pitanja. Na mom blogu nema tajni, od recepata do sastojaka i onako kako ja spremim, svi koji prate moj recept također mogu napraviti.

Koliko Vam vremena oduzima blog i postoji li određeno doba dana kada ste posvećeni samo blogu ili radite onda kad Vam dođe inspiracija?

U prosjeku 2 sata. Nekada manje, a nekada više, ovisno o tomu da li ubacujem novi recept ili samo odgovaram na pitanja. Kada su djeca bila manja, radila sam isključivo uvečer kada oni krenu na spavanje. Sada je situacija drugačija, djeca su odavno porasla  i mogu raditi u bilo koje doba dana ili noći, a da nikome ne smeta.

Šaareni cheesecake s jagodama
Na Vašem se blogu mogu pronaći i recepti na drugim jezicima – engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom… Kako je došlo do toga da pišete recepte i na drugim jezicima?

Moram  priznati da su mi se ponudili sami da prevode i prva među njima je bila Sanja iz Trsta koja mi je prevodila na talijanski. Kasnije je moj muž dao prijedlog da neke recepte prevedemo na više jezika pa je recimo recept za Puter pogaču objavljen na 7 jezika. Sad je prilika da svim prijateljima i obitelji zahvalim na prijevodima.

Deset godina ste već aktivna blogerica – jeste li nakon toliko vremena osjetili zasićenje i doživljavate li blog kao posao ili se time bavite iz ljubavi?

Stranicu doživljavam kao hobi koji želim raditi ozbiljno kao posao. Želim da sve na njemu radi dobro i da posjetitelji bez ikakvih smetnji mogu potražiti neki recept, skinuti ga u pdf-u….

Kada mi se kuha, onda kuham, a kada ne, jednostavno ne kuham jer želim da svaki recept bude dostojno predstavljen na stranici. Ima dana kada sam posebno raspoložena za kuhinju pa spremim nekoliko recepata i onda u danima kada imam manje vremena izvadim „asa iz rukava tj. ubacim novi recept koji je možda spremljen i mjesec dana prije.

Ledene kocke
Koliko se po Vašem mišljenju promijenila blogerska scena od Vaših početaka pa do danas? Sjećate li se kako je to izgledalo kada ste tek krenuli s vođenjem bloga?

Čini mi se da je tada bilo lakše izdvojiti se jer nas je bilo manje, a opet mnogo teže jer  recimo nekih društvenih mreža nije bilo, manje je bilo sponzorstava pa smo sve što je potrebno da bi blog funkcionirao plaćali iz svog džepa što je dosta utjecalo i na kućni budžet.

Imate li Vi neke blogerske uzore ili osobito drage kolege blogere u Srbiji?

Za ovih deset godina pored mene je uvijek bila gastro blogerka iz Bora, Gaga Grne, kao prijateljica i kolegica. Nju izuzetno cijenim i volim.

Pratite li hrvatsku blogersku scenu i imate li svoje favorite među hrvatskim blogerima?

Pratim, ali sve se svodi na društvene mreže i najčešće je to na Instagramu, a par njih i na Facebooku. Svakako najdraži kolega iz Hrvatske mi je Darko Kontin.

Što osoba mora imati kako bi bila uspješan gastro bloger?

Mora voljeti svoj blog, biti svakodnevno aktivan, što na blogu, što na društvenim mrežama i dosljedan sebi bez obzira na trendove.

Torta fantazija
Osim velikog broja pratitelja na društvenim mrežama, Vaš je blog dobio i brojna priznanja na natjecanjima. Znači li Vam više podrška čitatelja ili nagrade struke?

Naravno, svako priznanje godi i daje vam novu energiju da budete sve bolji. Veliki broj pratitelja mi je najveća nagrada i priznanje da to što radim, radim dobro.

Što mislite, je li slastičarstvo dovoljno zastupljeno u medijima na ovim prostorima ili bi se na tomu trebalo više raditi?

U vidu recepata jest, ali u vidu svega ostalog moglo bi biti mnogo više.

Kako se kod Vas stvorila ljubav prema kulinarstvu i slastičarstvu i kako ste uopće stekli znanja u pripremi raznih jela i slastica?

Prvo sam krenula s pripremom deserata pa se po tome i vidi da su mi slatkiši prva ljubav, a sve što sam naučila bilo je od moje mame, koja je i razvila tu ljubav prema kulinarstvu.

Kada ste počeli pripremati slastice?

Od najranijeg djetinjstava, tamo negdje u osnovnoj školi i sjećam se da su to bile vanilice.

Vanil kocke s malinama
Postoji li neka slastica kojoj se osobito raduje Vaše troje djece? Sudjeluju li i oni u izradi slastica?

Nekada je to bila plazma torta, a sada vole sve, samo da je slatko i da se imamo čime zasladiti nakon ručka. Budući da imam troje djece, a samo najmlađe je djevojčica, nekako je logično da samo nju i zanima tako nešto. Voljela bih da i momci nešto nauče da spremaju, ali za sada priprema samo njihova sestra i već je dosta uspješna u tome iako ima nepunih 12 godina.

Biste li neki savjet za izradu slastica podijelili s našim čitateljima?

Kada spremate prvi put po nekom receptu, pratite upute jer jedino tako možete dobiti desert sa slike, a već drugi put ga možete modificirati po želji.

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.