• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Marcipan – od ljekovite slastice do neizostavne dekoracije

Marcipan – od ljekovite slastice do neizostavne dekoracije

Mirjana Bošković Smrekar 11 sij 2018 Svjetske slastice Leave a comment

U prošlosti se marcipan koristio u ljekovite svrhe te se kao slastica služio u rijetkim prilikama, a danas je dekoriranje bez njega gotovo nezamislivo.

Marcipan je tvrda slastica izrađena od smjese šećera i mljevenih badema. Od ukupne količine upotrijebljenih badema, 12 posto ide na gorke bademe, koji marcipanu daju karakterističan, gorki okus. Što je udio badema u smjesi veći, to je marcipan sočniji i vrjedniji.

S obzirom na specifičan okus, mišljenja vezana uz marcipan su podijeljena, neki ga obožavaju, a neki nikako ne vole. Osim osnovnih namirnica, u marcipan se može dodati i orašaste plodove, začine, arome, likere te prehrambene boje. Najveću popularnost ova slastica ima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj te Estoniji.

Vjeruje se da potječe iz Perzije (današnjeg Irana) te da su ga Turci u srednjem vijeku donijeli u Europu. U drugoj polovici XV. stoljeća, marcipan se pojavio u Engleskoj pod nazivom marchpane, martspane, mazapan ili marchpan. Osim u Engleskoj, marcipan je postao specijalitet i na baltičkom dijelu Njemačke, gdje se posebno ističe grad Lübeck, kao veliki proizvođač marcipana.

U prošlosti se marcipan koristio isključivo u medicinske svrhe jer se smatrao slatkom ekstravagancijom, a u XVIII. stoljeću stekao je veliku popularnost i počeo se koristiti i u prehrambene svrhe, iako se i onda smatrao slasticom za posebne prilike. Danas se marcipan naveliko koristi u slastičarstvu za punjenje čokolada, dekoriranje različitih torti i kolača te izradu različitih figurica. Može se kupiti kao gotovi proizvod ili samostalno izraditi.

Fotografije: Kate Bošković, Pixabay

bademi gorki bademi marcipan slatka baština svjetske slastice 2018-01-11
Tags bademi gorki bademi marcipan slatka baština svjetske slastice

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Nutella torta

Sljedeći članak :

Vanilin kocke s malinama

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!