Tortice s jabukama

Ušuljala nam se jesen lagano na portal pa danas donosimo recept naše Ane Prše za tortice s jabukama.

Sastojci
(za 10 tortica promjera 7cm, visine 6 cm)
Biskvit
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 60 g bademovog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 30 g sjeckanih badema
  • 60 g toplog mlijeka
  • 60 g maslaca sobne temperature
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli
Nadjev od jabuka
  • 5 jabuka
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
Krema s tonkom
  • 160 g mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 60 g šećera
  • 25 g glatkog brašna
  • naribana tonka (otprilike količina od pola manjeg zrna)
  • 65 g maslaca
  • 50 g slatkog vrhnja
Crumble od badema
  • 80 g brašna
  • 45 g šećera
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 30 g badema
Krema mascarpone
  • 60 g mascarpone sira
  • 30 g šećera u prahu
  • 100 g slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit

Žumanjke pjenasto miksati sa šećerom. Dodati mlijeko i maslac i nastaviti miksati.

Dodati bademovo brašno, prašak za pecivo i nasjeckane bademe te dobro promiješati.

U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Snijeg zatim lagano umiješati u prvu smjesu.

Metalne kalupe namastiti (dovoljno je samo rubni dio cca 1 cm kolika je visina biskvita) i pobrašniti. Posložiti ih na lim, na papir za pečenje te puniti smjesom. Peći na 170°C 25 minuta.

Nadjev od jabuka

Jabuke je potrebno oprati, oguliti, očistiti od koštica i narezati na kockice.

Staviti kuhati u vodu sa šećerom i vanilin šećerom otprilike 20 minuta. Kada jabuke omekšaju, izlijete sok pa jabuke posipati s cimetom i još kratko prodinstati.

Krema tonka

Mlijeko, žumanjke, šećer i brašno izmiješajte te stavite kuhati neprestano miješajući.

Kad krema zakipi i zgusne se, prebacite je u posudu i prekrijte prozirnom folijom.

Maslac izmiksajte s tonkom te umiksajte u ohlađenu kremu.

Slatko vrhnje izradite u šlag te špatulom umiješajte u kremu.

Crumble

Brašno, šećer i maslac izmiješajte prstima u mrvičastu smjesu. Dodajte bademe.

Stavite peći u pećnicu, na papiru za pečenje 20 minuta na 175°C. Treba poprimiti lagano zlatnu boju. Tijekom pečenja nekoliko puta izmiješajte smjesu u pećnici kako bi se sve ravnomjerno ispeklo. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Hladni crumble ubacite u multipraktik i usitnite ga.

Krema mascarpone

U jednoj posudi miksajte slatko vrhnje u šlag. U drugoj miksajte mascarpone i šećer u prahu.

Obje smjese sada zajedno izmiješajte špatulom dok se ne sjedine.

Slaganje

Tortice je potrebno slagati u kalupima u kojima su se pekli biskviti. Kalupe je potrebno obložiti acetatnom folijom. Prvo u kalup ide biskvit pa nadjev od jabuka, zatim krema od tonke i na kremu još crumble od badema. Ostavite nekoliko sati  ili preko noći u hladnjaku da se sve stegne.

Kad se stegnulo, maknite kalupe te pažljivo odvojite foliju. Na vrh još istisnite kremu od mascarponea i slatkog vrhnja i posipajte  s crumbleom od badema ili s nasjeckanim bademima.

Fotografije: Ana Prša

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.