Torta fantazija

Recept za ovu fantastičnu tortu prilikom gostovanja na našem portalu s nama je podijelila Minja Bogdansovski s bloga Minjina kuhinjica.

Sastojci
Za četiri biskvita
  • 12 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 90 g brašna
  • 200 g oraha
 Fil vanilija/čokolada
  • 12 žumanjaka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 650 ml mlijeka
  • 10 žlica šećera
  • 250 g maslaca
  • 100 g čokolade
Fil malina
  • 300 g malina
  • 1 puding od vanilije
  • 250 ml vode
  • 200 g šećera
Čoko-lješnjak glazura
  • 250 g kiselog vrhnja 20% mm
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g sitno sjeckanih lješnjaka
Priprema
Biskvit

Za dva biskvita malo izmiksajte 6 bjelanjaka da zapjene pa postepeno dodajte 100 g šećera. Umutite u čvrst snijeg. Dodajte 45 g brašna i 100 g mljevenih oraha. Kuhačom lagano promiješajte da se smjesa izjednači. Smjesu rasporedite u dva kalupa za torte promjera 24 cm. Oba kalupa stavite u zagrijanu pećnicu na 200 °C, na oko 15 minuta.

Na isti način pripremite i druga dva biskvita.

Fil vanilija/čokolada

U posudu ulijte 200 ml mlijeka, 12 žumanjaka i dva pudinga od vanilije. Sve izmiksajte kako ne bi bilo grudica. Ostatak mlijeka i šećer stavite u posudu da provrije, a onda dodajte mlijeko s pripremljenim žumanjcima i pudingom te kuhajte uz neprestano miješanje dok ne dobijete gustu kremu. Sklonite s vatre, prelijte u drugu posudu i mikserom izmiksajte, a onda prozirnu foliju stavite izravno na fil. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Maslac stavite u posudu  i mikserom izmiksajte. Dodajte postepeno ohlađenu kremu, po jednu-dvije žlice pa nastavite s miksanjem dok ne dodate sve. Fil podijelite na pola i u jednu polovinu dodajte istopljenu čokoladu. Izmiksajte čokoladni fil.

Fil malina

Šećer i vodu (150 ml) stavite da vrije oko 3 minuta. Kad se šećer istopio dodajte maline. Kuhajte neprestano miješajući oko 5 minuta pa dodajte puding iz vrećice koji ste prethodno rastopili u 100 ml vode. Na umjerenoj temperaturi skuhajte fil. Ostavite 30 minuta da se prohladi.

Čoko-lješnjak glazura

Zagrijte kiselo vrhnje i onda mu dodajte istopljenu čokoladu. Dobro promiješajte da se glazura ujednači.

Na poslužavnik stavite prvi biskvit. Premažite polovinom čoko-glazure, a onda pospite polovinom isjeckanih lješnjaka. Prebacite u hladnjak na 15 minuta da se glazura malo ohladi i stegne.

Nakon tog vremena preko glazure stavite čokoladni fil. Stavite drugi biskvit i premažite ga filom od malina. Onda i treći biskvit, ostatak čoko glazure i lješnjaka pa ponovo stavite u hladnjak na hlađenje.

Na kraju premažite filom od vanilije i završite posljednjim biskvitom. Ostavite  u hladnjaku najmanje 3-4 h da se ohladi i stegne prije nego što nastavite s dekoriranjem.

Napomena

Torta je prilično visoka pa je idealno ako imate kalup/obruč u kojem možete filati tortu i tek nakon hlađenja je izvaditi iz njega.

Za ovu vrstu dekoracije upotrijebila sam 200 ml slatkog vrhnja, malo ružičaste boje, 100 g čokolade ( + 3 žlice ulja) i voće ( jagode, maline i kumkvat).

Torta se može dekorirati fondanom.

Fotografije: Minjina kuhinjica

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.