Tart od kave i čokolade

Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla nam donosi novi recept za tart od kave i čokolade – kao stvoren za subotnje uživanje.

Sastojci
Prhko tijesto
  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 120 g maslaca
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
Ganache
  • 110 g tamne čokolade
  • 55 ml mliječnog slatkog vrhnja
Kava čokolada mousse
  • 75 g čokolade do 40% kakaa
  • 23 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 60 ml procijeđene i ohlađene kave
  • 95 ml čvrsto umućenog slatkog vrhnja
  • 5 g želatine
  • 20 ml slatkog vrhnja
Priprema

Prosijte brašno u posudu pa dodajte omekšali maslac, šećer u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Mikserom sve izmiksajte tako da ne ostanu grudice, a može i ručno. Dodajte jaje i zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem 15 minuta. Izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte između dva papira za pečenje tako da bude većih dimenzija od kalupa (promjera 26 cm za okrugli kalup ili 24×24 za kvadratni), premjestite ga u kalup, lagano utisnite prstima i malo izbockajte vilicom. Kako bi tijesto ostalo što ravnije tijekom pečenja po njemu možete rasporediti i keramičke perlice za pečenje, ali može i bez njih. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 15 minuta. Izvadite i ohladite na sobnoj temperaturi prije stavljanja kreme.

Za mousse prvo skuhajte crnu kavu, procijedite je da bude bez taloga, a zatim je stavite sa strane da se prohladi. Želatinu rastopite u 2 žlice vode i ostavite da nabubri. Sada započnite s topljenjem čokolade. Čokoladu i maslac stavite u zdjelu iznad druge zdjele s vodom da se topi na laganoj vatri. Stalno miješajte da čokolada ne zagori, a zatim skinite s vatre, dodajte žumanjak i jako miješajte dok se sve ne ujedini. Otopite želatinu, ali pripazite da ne uzavre jer je tada neupotrebljiva. Smjesi dodajte ohlađenu kavu, otopljenu želatinu i 50 ml slatkog vrhnja. Dobro promiješajte pjenjačom dok se smjesa ne izjednači i postane glatka i gušća. Stavite posudu u hladnjak i povremeno promiješajte da se smjesa ne stegne, treba se samo prohladiti prije nego u nju dodate umućeno slatko vrhnje.

Za ganache slatko vrhnje bez šećera zagrijte dok ne uzavre. Sklonite ga s vatre i dodajte mu čokoladu. Miješajte sve dok se čokolada ne otopi, a zatim 1 do 2 minute snažno miješajte kako bi čokolada bila što sjajnija. Kada je gotov rasporedite ga po kalupu. Prije vraćanja kalupa u hladnjak ostavite ga desetak minuta na sobnoj temperaturi da se ganache ohladi.

Kada se ganache ohladio nastavite s kremom. Ako slatko vrhnje nije zaslađeno u njega dodajte 2 žlice šećera u prahu. Kada se čokoladna smjesa prohladila dodajte joj umućeno slatko vrhnje i laganim kružnim pokretima miješajte pritom pazeći da se sve dobro izmiješa. Prelijte mousse preko ganachea i ponovo ih vratite u hladnjak na nekoliko sati.

Fotografije: Sweet life by Karla

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.