Smoothie – zdravo osvježenje u čaši

U zadnje je vrijeme ovaj napitak sve popularniji kod nas, a što je zapravo i kako se izrađuje pročitajte u nastavku.

Smoothie je gusti, hladni, kremasti napitak izrađen od tri komponente: sirovog voća i povrća,  dodatne tekućine, kao što je voćni sok, mlijeko ili jogurt te leda. Ukoliko se koristi smrznuto voće ili povrće, može se izbjeći dodavanje leda.

Gustoća smoothieja ovisi o omjeru voća, odnosno povrća te tekućine. Prilikom kombiniranja voća i povrća važno je paziti da se koristi isključivo zeleno lisnato povrće, koje ne sadrži škrob. Sva ostala povrća u kombinaciji s voćem donose, umjesto zdravog napitka, kontraefekt jer se zbog škroba, koje povrće sadrži u sebi, ono duže zadržava u želucu što uzrokuje nadutost, plinove i zatvor.

Idealan je napitak za zdrav početak dana, jer je ukusan, osvježava i daje energiju, no može poslužiti i kao međuobrok ili večera. Budući da ima povoljan učinak na probavu, a ne sadrži puno kalorija čest je gost na jelovniku osoba koje paze na svoj izgled ili žele izgubiti suvišne kilograme.

Fotografije: Pexels

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.