Savršeni cheesecake s limunom

Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles nam je poslala recept za savršeni cheesecake s limunom za koji kaže da vjeruje da će u ove vruće ljetne dane doći kao pravo slatko osvježenje.

Sastojci
Podloga od keksa
  • 250 g McVities Digestive keksa
  • 125 g rastopljenog maslaca
  • ¼ žličica cimeta
Krema od sira
  • 600 g krem sira (Vivis, Philadelphia)
  • 125 g soka od limuna
  • 150 g smeđeg šećera
  • 4 velika jaja
Preljev od kiselog vrhnja
  • 360 g kiselog vrhnja 20 % m.m.
  • 3 vanilin šećera
Priprema

Kalup promjera 24/26 cm obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 150°C ako koristite ventilacijsku pećnicu ili na 165°C ako koristite pećnicu s gornjim i donjim grijačem.

Sameljite kekse, pomiješajte s maslacem i cimetom pa ih žlicom ravnomjerno rasporedite na dno kalupa i malo na stranice. Dobro utisnite koristeći žlicu ili čašu ako vam je lakše.

Pecite podlogu od keksa 5 min u zagrijanoj pećnici.

Dok se keksi peku, pripremite kremu od sira.  U srednje velikoj zdjeli miksajte šećer i krem sir 1-2 min pa dodajte limun i miksajte dok se sjedini. Naposljetku, dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka. Svako toliko zaustavite mikser i prođite silikonskom špatulom po zdjeli kako bi sve bilo dobro sjedinjeno. Smjesa će biti tekuća, kao za palačinke, neka vas to ne brine.

Nakon što se keks zapekao, izlijte smjesu u kalup te pecite u zagrijanoj pećnici između 25-35 min, ovisi o kalupu koji izaberete i pećnici. Najbolje je poslije 20. minute provjeravati svakih 5 min.

Dok se cheesecake peče, pripremite preljev. Pomiješajte kiselo vrhnje i šećer silikonskom špatulom, nježno, da ne bude previše zraka u smjesi.

Kad je gotov, cheesecake bi na krajevima trebao biti čvršći, a u sredini se malo mrdati.

Izvadite ga iz pećnice i prelijte kiselim vrhnjem te vratite u ugašenu pećnicu 15 min.

Ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu, a onda stavite u hladnjak minimalno 4 sata, a najbolje preko noći, da se stisne i ohladi.

Možete ga poslužiti s umakom od maline/šumskog voća ili nekim voćem, meni je ipak najdraži bez ikakvih dodataka.

Fotografije: Ana’s Baking Chronicles

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

2 komentara
  1. Znaci ovaj recept je totalna laz!! Ja ne razumijem zasto pisati nesto sto nije istina.. otislo mi je pola dana sve skupa..da je barem bilo fino.. sve je bilo super dok nije proslo tih 35minuta pecenja.. nakon 20minuta sam svakih 5min provjeravala i nije bilo ni priblizno gotovo, tako da sam jos dugo dugo svakih 5min kao budala provjeravala i kad se cinilo da je gotovo, izvadila sam iz pecnice, i posula kiselim vrhnjem i u tom trenutku su strane krenule pucati i vrhnje se kompletno ulilo u sredinu.. vjerojatno jer jos nije bilo gotovo ali sam sigurno pekla sve skupa sat vremena, ako ne i vise, pa je moje pitanje kako mozete napisati vrijeme pecenja do 35minuta kada ocigledno nije ni priblizno tako???? Potratila sam pola nedjelje da bi jela zasecereno vrhnje s biskvitom dole… uzas!!

    1. Draga Marina, jako nam je žao što ste imali tako negativno iskustvo s ovim receptom. Doista ne znamo zašto je sve pošlo po zlu, no kao što je Ana rekla, sve ovisi o jačini vaše pećnice, kao i o kalupu koji odaberete. Iskreno se nadamo da ćete među receptima objavljenim na našem portalu i pronaći recepte koji će vas oduševiti. Ukoliko imate bilo kakvih komentara ili pitanja, slobodno nam se obratite na naš mail slatkopedija@slatkopedija.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.