• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Opera torta – desert XX. stoljeća

Opera torta – desert XX. stoljeća

Mirjana Bošković Smrekar 25 srp 2018 Svjetske slastice Leave a comment

Postoji nekoliko teorija o nastanku ove torte, i zapravo se njezino porijeklo ne može sa sigurnošću utvrditi, ali jedno je sigurno – Opera torta francuski je klasik i desert XX. stoljeća.

Opera torta jedan je od francuskih klasika, a izrađuje se od slojeva bademovog biskvita, poznatijeg kao Joconde biskvit, natopljenih sirupom od kave, premazanih kremom od kave i čokoladnim ganacheom te prekrivenih tankom čokoladnom glazurom.

Iako se ne zna njezino pravo porijeklo, vjeruje se kako je nastala 1955., u poznatoj francuskoj slastičarnici Dalloyau, kada je u njoj počeo raditi Cyriaque Gavillon. On je želio osmisliti tortu čiji bi se okusi osjetili u jednom ugrizu.  Nakon nekoliko pokušaja, kreirao je entremet sačinjen od slojeva bademovog biskvita, kreme od kave, čokoladnog ganachea i tanke glazure. Njegovoj se ženi okus ovog deserta jako svidio i posjetio ju na francusku Operu po kojoj je torta dobila naziv.

Također, postoji priča da je Opera tortu osmislio Gaston Lenôtre, 1960., ali i da se u Le Gauloisu, još 1899. nudila gâteau opéra. Još jedna od priča o nastanku Opera torte kaže da je torta osmišljena upravo u samoj Pariškoj operi, 1890. jer su smatrali da kolač bogat kavom može održati gledatelje budnima za trajanja dugih činova Wagnerovih opera.

Isto tako, po nekim je pričama da Opera torta započela svoj put kao Chlichy torta, koju je osmislio Louis Clichy, poznati pariški slastičar. Priča se da je premijerno pokazao svoj slavni gâteau, 1903., na izložbi Paris Exposition Culinaire, nakon čega je kolač postao zaštitni znak njegove trgovine na Boulevardu Beaumarchais.

Koja god priča o nastanku bila točna, ova se torta smatra desertom XX. stoljeća.

Fotografija: Pixabay

francuska francuske slastice opera torta slatka baština svjetske slastice torta 2018-07-25
Tags francuska francuske slastice opera torta slatka baština svjetske slastice torta

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Savršeni cheesecake s limunom

Sljedeći članak :

Europski sud odbio Nestléov zahtjev za zaštitu dizajna KitKat čokoladice

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!