Slatki Vrsaljko, Mandžukić i Dalić: upoznajte Slavonku koja sve pretvara u slatke figurice

Nezaposlena medicinska sestra Slađana Prgomet svoju je ljubav pronašla u izradi figurica od tičino mase i tu se odlično snalazi.

Facebook profil nazvan Iva Ivić ispunjen je fotografijama figuria od tičino mase za koje je zaslužna Slađana Prgomet, nezaposlena majka dvojice sinova iz Slavonskog Broda koja je svoju ljubav prema izradi figurica od tičino mase otkrila prije sedam godina kada je sinu tražila tortu za rođendan. „Pretražujući internet naišla sam na divne torte ukrašene tičinom te odlučila da mu sama pokušam napraviti jednu takvu i tako torta po torta, figurica po figurica i tako je nastao moj hobi.“ – priča nam Slađana.

Ovih je dana njezin rad privukao i interes medija jer je napravila figuru koja vjerno prikazuje vjerojatno najpoznatiju fotografiju upravo završenog Svjetskog nogometnog prvenstva na kojoj naš reprezentativac Šime Vrsaljko spava na hrvatskoj zastavi. „Figuricu Vrsaljka je poželio jedan mali nogometaš na svojoj rođendanskoj torti – odatle ideja. Sama izrada trajala je cca 12h.“, objašnjava Slađana koja je prije Vrsaljka napravila i figuricu svog sugrađanina Marija Mandžukića, a nakon toga i figuricu izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića.

I dok je izrada Mandžukića i Vrsaljka bila jednako komplicirana, figurica izbornika Dalića pošteno ju je namučila jer je njega najduže radila. Sve navedene figurice velike su oko 25 centimetara.

„Za izradu ostalih vatrenih postoji šansa ukoliko budem imala dovoljno vremena i živaca“ – odgovara nam Slađana na naš upit možemo li u budućnosti očekivati i ostale Vatrene u slatkoj verziji.

Od dosad izrađenih figurica, a bilo ih je tijekom ovih sedam godina na stotine, najdraža joj je ona Ježurke Ježić. „Priča je to koju je meni moja mama čitala, a sad ju ja čitam svojoj djeci i baš nam je draga i posebna.“, objašnjava Slađana, navodeći da joj je najdraži lik za izradu Mickey Mouse.

Iako dnevno na izradu ovih figurica potroši i po 5-6 sati, ona to još uvijek smatra hobijem, a ne poslom. „Razmišljala jesam da pokrenem vlastiti posao, ali mislim da ne bih uspjela u tome. Još uvijek je to slabo cijenjen posao. Ljudi ne cijene dovoljno ručni rad. Druga je stvar ta što je to jako spor posao. Meni odu sati na jednu figuricu tako da mislim da na kraju mjeseca ovim tempom koji ja radim ne bih ostvarila nikakvu zaradu.“, kaže, navodeći također da je znanje izrade ovih figurica stekla zahvaljujući internetu i pregledavanju velikog broja tutoriala i videa. Neostvarena joj je želja otići na edukacije u području dekoriranja torti.

Najveći uzor u području dekoriranja slastica njoj predstavlja  Lorita Grgičević Klarić, za koju kaže da je umjetnik svjetske klase, a cijeni i strane umjetnike i to Isabel Tamargo, Biu Cravol, Alessandru Calderiju i mnogi druge.

Ostale fotografije slatkih ostvarenja Slađane Prgomet potražite na Facebook profilu Iva Ivić.

Fotografije: Slađana Prgomet (Facebook profil Iva Ivić)

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.