Razgovor s Irenom Bunčić, osvajačicom europskog slastičarskog zlata

U goste nam ovaj put stiže Irena Bunčić koja nam je krajem prošle godine donijela puno razloga za ponos, osvojivši europsko slastičarsko zlato.

Irena Bunčić, učenica Srednje strukovne škole Vinkovci nam je uljepšala kraj prošle godine osvojivši zlatnu medalju na natjecanju održanom u sklopu godišnje konferencije AEHT-e (European assocation of hotel and tourism schools). Medalju je osvojila pod mentorstvom Ružice Šošić, zajedno s kolegom Ceesom Lustom iz Nizozemske, a zadatak im je bio izraditi 4 jednaka deserta i poslužiti ih na 4 tanjura koji će sadržavati: biskvit, dvije različite kreme, dva različita pripravka od jabuka i hrskavi dio.

U razgovoru za naš portal Irena nam je otkrila kako joj je ovo bilo prvo natjecanje, ali nada se ne i posljednje te kako se osjećala u trenutku kada je čula da je zlatna medalja pripala upravo njoj.

Kada je zavoljela slastičarstvo i koji su joj planovi za budućnost, saznajte u nastavku ovog razgovora.

U ime cijele redakcije našeg portala, od srca vam čestitam na ostvarenom uspjehu i osvojenoj zlatnoj medalji. Koliko ova nagrada znači za vas i što vam je prolazilo kroz glavu kada ste čuli da je prvo mjesto pripalo upravo vama i vašem kolegi?

Prvo vam želim zahvaliti na čestitki. Pa meni ova medalja jako znači jer se stvarno nisam nadala da bih mogla osvojiti zlato, a i sada mi otvara mnoge mogućnosti. Prvo što mi je palo na pamet kad sam vidjela svoje ime je bilo da to nije istina, bila sam jako uzbuđena i sretna jer se stvarno nisam nadala tome.

Kako je uopće došlo do vašeg sudjelovanja na ovom natjecanju? Koliko su trajale pripreme i kako su one izgledale?

Na natjecanje sam došla tako što su profesorice došle do mene i pitale me bih li htjela ići na to natjecanje, na što sam naravno pristala. Pripremala sam se od početka rujna i mogu vam reći da je bilo stvarno naporno skupa sa školom – od jutra do mraka sam provodila u školi, ali eto isplatilo se.

Na natjecanju ste spojeni u parove tako da ste se našli u situaciji da radite s osobom s kojom nikad prije niste radili. Sudeći prema ostvarenom rezultatu, očito ste se dobro snašli u toj situaciji, no možete li nam ispričati kakvo je to iskustvo bilo za vas?

Meni je ovo prvo natjecanje i bila sam jako skeptična u vezi toga jer smo morali komunicirati na engleskom jeziku, ali snašla sam se i sve je prošlo bolje nego što sam očekivala, slagali smo se u svemu i našli smo zajednički jezik, a iskustvo je stvarno jako lijepo jer upoznaješ nove ljude i stvaraš nova prijateljstva.

Možete li nam malo detaljnije predstaviti slastice s kojima ste se predstavili na ovom natjecanju?

Tema nam je bila napraviti desert na 4 tanjura, svi su tanjuri morali biti identični, a desert je morao u sebi sadržavati biskvit, 2 različite kreme, 2 različita pripravka od jabuke i hrskavi dio. Na dan pisanja recepta dobili smo 3 namirnice od kojih smo morali izabrati jednu koja mora biti u desertu. Napravili smo biskvit s pinjolima koji su bili zadani, kompot od jabuke, mousse od bijele i tamne čokolade, crumble, i dekoraciju od bjelanjaka i limete.

Kada se pojavila vaša ljubav prema pripremi slastica?

Ljubav prema slastičarstvu se pojavila još dok sam bila mala jer sam s bakom i sestrama uvijek pravila razne kolače i ostale slastice, a ta ljubav iz godine u godinu postaje sve veća.

S obzirom na to da ste pri kraju srednjoškolskog obrazovanja, možete li nam reći vaše mišljenje o srednjoškolskom programu koji ste prošli – koje su prednosti, a koje mane?

Ja pohađam zadnju (četvrtu) godinu turističko-hotelijerskog komercijalista i može se reći da sam zadovoljna s tim, ali definitivno znam da to nije nešto što bih mogla raditi u budućnosti. Prednosti su to što je to posao u kojem se radi s ljudima, upoznaju se novi ljudi, stvaraju se nova prijateljstva, a mane su to što je to posao sezonskog tipa, izuzev hotela koji rade tijekom cijele godine, a nažalost takvih hotela je malo.

Što ćete osobito pamtiti iz srednje škole, što je najvažnije što ste naučili?

Prvo pamtit ću svoje prijatelje s kojima sam provela 4 godine, s kojima sam se družila svaki dan, i naravno pamtit ću i profesore koji su me naučili puno toga i na tomu ću im bit zahvalna. Ja volim pripremati slastice i najviše što sam naučila vezano je za to – neke najmanje sitnice koje promaknu, naučila sam u školi.

Planirate li nakon srednje škole nastaviti obrazovanje, možda otići na dodatno školovanje za slastičarku u inozemstvu?

Poslije srednje definitivno planiram ići dalje na fakultet. Nekako se ne vidim kao netko tko bi mogao studirati negdje gdje se ne priča hrvatski jezik jer me strah komuniciranja na drugom jeziku.

Pripremate li slastice i u svoje slobodno vrijeme i imate li neku omiljenu namirnicu s kojom pripremate slastice? A neku koju možda izbjegavate?

Definitivno pripremam slastice u slobodno vrijeme, koristim svaku minutu slobodnog vremena kako bih mogla nešto slatko napraviti. Pa i nema namirnice koju najviše ili najmanje koristim, sve su mi jednake i uvijek pokušavam spojiti nešto nespojivo što na kraju ispadne odlično.

Koji su vaši daljnji planovi? Možemo li u budućnosti možda očekivati i vašu slastičarnicu?

Prvo mi je u planu završiti srednju školu i fakultet, a u budućnosti se nadam da ću imati priliku otvoriti svoju slastičarnicu jer mi je to stvarno velika želja, a ova medalja mi je još veći poticaj za to.

Fotografije: Irena Bunčić

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.