Učenica Irena Bunčić u Vinkovce donijela europsko slastičarsko zlato

Na natjecanju u sklopu konferencije AEHT, Irena Bunčić, učenica Srednje strukovne škole Vinkovci je zajedno s kolegom Ceesom Lustom iz Nizozemske osvojila zlatnu medalju.

Sredinom ovog mjeseca, točnije od 12. studenog do 17. studenog 2018. u Leeuwardenu u Nizozemskoj održana je godišnja konferencija AEHT-e (European assocation of hotel and tourism schools) europskog udruženja ugostiteljsko turističkih škola u čijem članstvu je preko 300 ugostiteljskih i turističkih škola članica iz cijele Europe.

Ova se konferencija svake godine održava u drugoj državi članici, a u sklopu konferencije održava se i natjecanje u 10 turističkih i ugostiteljskih disciplina: hotelskom menadžmentu, poslovanju recepcije, barskom posluživanju, posluživanju vina, pripremanju koktela, dehatlon ili kuharsko natjecanje u vještinama, restoranskom posluživanju, predstavljanju destinacije, slastičarstvu i kuharstvu.

U disciplini slastičarstvo Hrvatsku je predstavljala učenica četvrtog razreda Srednje strukovne škole Vinkovci Irena Bunčić pod mentorstvom Ružice Šošić, stručne učiteljice slastičarstva.

Irena Bunčić s mentoricom Ružicom Šošić

Svrha postojanja AEHT-e je razmjena iskustava i suradnja učenika iz različitih država, jezika i kultura kroz timski rad, stvaranje novih poznanstava i veza među učenicima pa se tako u slastičarskoj disciplini natjecalo 34 učenika tj. 17 timova iz 15 europskih zemalja. Naša predstavnica Irena je bila jedina učenica iz Hrvatske u slastičarstvu i natjecala se u timu s Cees Lust učenikom iz mjesta Akersloot u Nizozemskoj. Timskim radom su osvojili zlatnu medalju s velikom prednošću u odnosu na druge natjecatelje.

Prvi dan natjecanja prosudbeno je povjerenstvo formiralo timove po principu spajanja učenika iz različitih zemalja i različitih govornih područja. Tada su timovi imali 90 minuta da zajednički (na engleskom jeziku) osmisle slasticu s obaveznim zadanim elementima, napišu recepturu i drugi dan rade po toj recepturi. Za praktični su rad imali 2 sata vremena, a ovogodišnja tema je bila izraditi 4 jednaka deserta i poslužiti ih na 4 tanjura koji će sadržavati: biskvit, dvije različite kreme, dva različita pripravka od jabuka i hrskavi dio. Ove su godine imali i dodatni izazov jer su prije samog natjecanja saznali dodatne namirnice koje treba staviti u desert.

Kako kaže Irenina mentorica, Ružica Šošić: „Irena i Cees su došli na natjecanje dobro pripremljeni i bez poteškoća su se dogovorili što i kako će raditi. Njihov timski rad je bio besprijekoran što je i rezultiralo osvajanjem zlatne medalje. Ponosni smo što smo ovu vrijednu medalju donijeli u Vinkovce i Slavoniju. Još jednom smo dokazali da se predan rad i upornost uvijek na kraju isplate.“

Treba napomenuti kako se Irena za ovo natjecanje, na kojemu je sudjelovalo 650 sudionika (učenika, nastavnika i ravnatelja) iz 19 zemalja, zajedno s mentoricom pripremala od početka rujna ove godine.

Na samom kraju, Ružica Šošić je, komentirajući ovaj veliki uspjeh, istaknula: „Još jednom smo na ovako prestižnom natjecanju za učenike ugostiteljskih i turističkih škola svoju školu, grad i zemlju dostojno predstavili i dokazali da za uspjeh nisu presudni uvijek  novci i savršeni uvjeti nego želja, volja, ljubav prema poslu i naporan rad. Ova zlatna medalja kao i prethodne tri koje su na istom natjecanju  osvojile učenice slastičarke Srednje strukovne škole Vinkovci nas pozicioniraju u sam vrh strukovnog obrazovanja za zanimanje slastičar u Hrvatskoj i to nas čini jako ponosnima!“

Fotografije: Ružica Šošić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.