Mini tortice od pistacije i ruby čokolade

Prvi petak u veljači zajedničkim će nam snagama zasladiti mama i kći Prša: Ana je pripremila tortice, a Marija kuglice.

Sastojci
(za 20 komada)
Prhko tijesto
  • 180 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 70 g maslaca
  • 35 g masti
  • 35 g šećera u prahu
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žumanjak
Biskvit
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 80 g brašna
  • 100 g neslane mljevene pistacije
  • 1/2 praška za pecivo
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli
Krema
  • 300 g mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 130 g šećera
  • 40 g glatkog brašna
  • 1 žlica arome vanilije
  • 100 g maslaca
  • 150 g slatkog vrhnja
  • 2-3 žlice likera od pistacije (po želji)
Ganache
  • 150 g ruby čokolade
  • 150 g slatkog vrhnja
  • na vrh noža praha od cikle ili maline
Za valjanje
  • 100 g neslane mljevene pistacije
Priprema
Prhko tijesto

U zdjeli promiješajte  brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Zatim dodajte na kockice narezan maslac, žumanjak, vrhnje i mast. Sve zajedno dobro zamijesite pa stavite tijesto u vrećicu pa u hladnjak na pola sata da odmori.

Kada se ohladi, razvaljajte ga tanko (otprilike 4-5 mm) na papiru za pečenje. Pomoću metalnog kalupa promjera 6 cm izrežite dvadesetak krugova. S obzirom na to da je tijesto mekano, krugove ostavim na papiru, a višak tijesta pažljivo maknem (njega posebno razvaljam i stavim isto peći, dobro će doći: možete ga pojesti, napraviti kuglice ili izmrviti pa posipati po kolaču). Papir s krugovima pažljivo preselite u lim za pečenje i stavite peći na 170°C 8 minuta.

Biskvit

Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom, dodajte mlijeko i ulje pa brašno s praškom za pecivo i pistacije te nastavite miksati dok se sve ne poveže.

Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg. Snijeg umiješajte lagano pomoću špatule u gornju smjesu.

Staviti peći u lim za pečenje dimenzija otprilike 28 cm x 32 cm prethodno obložen papirom za pečenje, 15 minuta na 170°C.

Kad je gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi. Zatim onim istim metalnim kalupom promjera 6 cm izrežite dvadesetak krugova od biskvita.

Krema

Žumanjke, mlijeko, šećer, aromu vanilije i brašno dobro izmiješajte kako ne bi bilo grudica te stavite kuhati dok ne zakipi. Smanjite vatru pa kuhajte miješajući još minutu-dvije. Zatim prebacite u drugu posudu, pokrijte folijom kako se ne bi ulovila korica. U kremu sobne temperature umiksajte maslac i liker. Slatko vrhnje posebno izmiksajte te ga lagano umiješajte u kremu.

Ganache

U slatko vrhnje umiješajte prah cikle/maline te staviti vrhnje da zakipi.

Prelijte ga zatim preko čokolade. Ostavite tako minutu-dvije pa promiješajte da se sastojci sjedine. Pustite da se ohladi.

Slaganje

Na prhko tijesto nanesite ganache koji se prethodno stegnuo kako ne bi curio. Poklopite s biskvitom, premažete kremom, uvaljate bočno u pistaciju. Pomoću slastičarske vrećice na vrh istisnite kremu.

Napomena

Ostatke prhkog tijesta i biskvita možete iskoristiti za kuglice.

Razmrvite, dodajte još malo ganachea (100 g slatkog vrhnja i 100 g čokolade), žlicu likera (po želji). Zamijesite u tijesto od kojeg ćete oblikovati kuglice pa ih uvaljajte u mljevene pistacije (50 g).

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.