Koji kalup izabrati pri izradi slastica?

U moru različitih vrsta kalupa namijenjenih izradi slastica vječito je pitanje koji odabrati. Kako bi lakše donijeli odluku o odabiru idealnog kalupa donosimo mali vodič kroz različite osnovne vrste kalupa.

U današnje vrijeme ponuda kalupa za izradu slastica je raznolika. Postoje kalupi različitih materijala, veličina i oblika pa se tako može birati između kalupa različitih oblika i motiva, kalupa s odvojivim dnom, kalupa za kuglofe, nabujke, muffine te kalupa za razne sitne keksiće i kolačiće. Kako biste odabrali upravo onaj koji savršeno odgovara određenoj slastici donosimo kratki vodič kroz različite osnovne vrste kalupa koji se danas upotrebljavaju u slastičarstvu.

Klasični kalupi za pečenje najčešće su izrađeni od lima, emajla i vatrostalnog stakla.

Kalupi od crnog lima pogodni su za izradu svih vrsta biskvitnih tijesta i kora te se vrlo jednostavno održavaju. S obzirom na to da dobro provode toplinu, u njima se tijesto ravnomjerno peče te ih je, budući da su otporni na prianjanje, dovoljno samo premazati masnoćom ili obložiti masnim papirom. Lako se peru, a mogu se prati i u perilici za suđe.

Za razliku od crnih kalupa, bijeli limeni kalupi nisu otporni na prianjanje te ih je osim premazivanja masnoćom potrebno i posuti brašnom. Vrlo su lagani i pogodni za pečenje veće količine tijesta, ali ne i za voćne kolače jer su osjetljivi na kiselost. Ovi se kalupi teže peru te se ne smiju prati u perilici suđa, a zbog osjetljivosti na vlagu potrebno ih je i dobro posušiti kako ne bi zahrđali.

Emajlirani kalupi također su pogodni za pečenje različitih vrsta tijesta, ali ih je bolje koristiti pri izradi manjih količina tijesta. Dobro provode toplinu pa ih je, kao i crne limene kalupe, dovoljno samo dobro namastiti ili obložiti masnim papirom. Lako se peru, ali su izrazito osjetljivi na udarce prilikom čega dolazi do oštećenja emajla pa ih je u tim situacijama potrebno zamijeniti novim.

Kalupi izrađeni od vatrostalnog stakla posebno su pogodni za izradu voćnih kolača te kolača od dizanih tijesta, ali i za izradu brojnih drugih slastica. Međutim, potrebno je nešto duže vrijeme pečenja u odnosu na limene i emajlirane kalupe. Ovi su kalupi robusni, lako se održavaju, ali je potreban oprez pri rukovanju jer su lomljivi.

Pored navedenih, danas su za izradu slastica dostupni i različiti silikonski kalupi. Oni su otporni i na niske i na visoke temperature što ih čini idealnim za izradu ledenih te pečenih slastica. Budući da dobro i ravnomjerno provode toplinu, njihovom se upotrebom može skratiti vrijeme pečenja. Stjenke ovih kalupa su glatke stoga se iz njih lako izvlači sadržaj, bez lomljenja i pucanja te nije potrebno prethodno premazivanje kalupa masnoćom, ali ih se može oplahnuti hladnom vodom prije ulijevanja smjese. Preporuča se prati ih ručno, u mlakoj vodi s upotrebom uobičajenog sredstva za pranje suđa jer se prilikom pranja u perilici oštećuje premaz koji sprječava lijepljenje smjese na stjenke.

Fotografije: Kate Bošković

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.