Čokoladna torta s medom i kruškama

Kao što smo najavili, danas s vama dijelimo recept za tortu s kojom je naša Ana Prša osvojila broncu na nedavno održanom Interslastu.

Sastojci
Kore
  • 285 g šećera
  • 55 g masti
  • 60 g mlijeka
  • 1 jaje
  • 3 žlice meda
  • 25 g sode
  • 1 žličica cimeta
  • 600 g glatkog brašna
Choux
  • 60 g mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 25 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 35 g glatkog brašna
  • 1 jaje
Hrskava korica
  • 15 g maslaca
  • 20 g šećera
  • 20 g brašna
Krema od čokolade
  • 40 g vode
  • 150 g šećera
  • 8 žumanjaka
  • 300 g tamne čokolade 54%
  • 600 g slatkog vrhnja
Krema od krušaka
  • 2 veće kruške viljamovke
  • 50 ml vode
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 1 žličica meda
  • 85 g mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 15 g šećera
  • 10 g škrobnog brašna
  • 10 g kakao maslaca
  • 100 g slatkog vrhnja
Za ukrašavanje
  • 200 g bijele čokolade
  • voće po želji
  • med
Priprema
Kore

Sve osim brašna zajedno izmiješajte i stavite kuhati, neprestano miješajući pjenjačom. Kada zakipi, smanjite vatru i još kuhajte nekoliko minuta. Maknite s vatre pa umiješajte brašno. Pustite da se tijesto malo ohladi, podijelite ga na tri jednaka djela te svaki razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, na promjer 22 cm.  Prebacite svaku koru na papir za pečenje. Peče se kora po kora, na 165° cca 10-12 minuta. Kora mora dobiti lijepu smeđu boju.

Kada su kore gotove, ostavite ih sa strane da se ohlade.

Choux

Mlijeko, šećer, maslac i sol stavite kuhati dok ne zakipi, maknite s vatre, dodajte brašno i promiješajte, vratite na vatru i pržite minutu. Kratko ohladite pa dodajte jaje i miksajte još nekoliko minuta. Prebacite u slastičarsku vrećicu pa istiskujte na lim za pečenje koji ste prije obložili papirom za pečenje male puslice. Pazite da ostavite mjesta između jer će narasti tijekom pečenja. Količina je dovoljna za dvadesetak komada.

Hrskava korica

Od maslaca, šećera i brašna zamijesite tijesto. Razvaljajte između 2 papira za pečenje, ohladite pa režite krugove  malo veće nego što ste istisnuli puslice. Stavite ih na puslice te stavite sve zajedno peći na 180°C 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 150°C pa pecite još desetak minuta. Ohlađenim krafnicama na dnu izbušite male rupice kroz koje ćete ih kasnije puniti kremom.

Krema od čokolade

Vodu i šećer stavite u lončić i pustite da kipi do 121°C.

Žumanjke stavite u mikser pa ih kratko izmiksajte.

Kada je šećerni sirup gotov, upalite mikser sa žumanjcima pa pažljivo ulijevajte sirup u žumanjke. Miksajte cca 5-7 minuta, smjesa će se udvostručiti.

Čokoladu otopite, dodajte je žumanjcima pa izmiješajte pomoću špatule.

Slatko vrhnje istucite do pola pa trećinu dodajte u smjesu jaja i čokolade i dobro izmiješajte. Dodajte i ostatak slatkog vrhnja pa ga lagano, pomoću slastičarske špatule umiješajte u kremu. 

Krema od kruške

Kruške operite i ogulite, odstranite koštice pa narežite na kockice.

U mali lončić stavite vodu, kruške, vaniliju i med pa stavite na laganu vatru kuhati dok kruške ne omekšaju. Vrijeme kuhanja ovisi o zrelosti krušaka, tako da preporučam da birate one mekše, zrelije, bit će brže gotove, ali i ukusnije.

Kuhane kruške izdrobite vilicom ili ih usitnite štapnim mikserom pa ih propasirajte kako biste dobili pire.

Mlijeko, žumanjak, šećer i škrobno brašno dobro izmiješajte pa stavite kuhati dok ne zakipi. Maknite s vatre, umiješajte kakao maslac te miješajte dok se ne rastopi. U kremu zatim umiješajte pire od kruške.

Slatko vrhnje istucite u šlag pa ga umiješajte u gornju kremu.

Kremom punite choux. Ostatak kreme nemojte pojesti, trebat će vam za premazivanje torte.

Ukrašavanje

S obzirom na to da sam htjela da torta dobije izgled medenih saća, otopila sam bijelu čokoladu koju sam u tankom sloju nanijela na foliju s mjehurićima. Prethodno sam je iskrojila tako da je mogu omotati oko torte.

Znači, nanesete na foliju, pričekate da se malo stegne, omotate tortu pa ostavite u hladnjaku da se stegne. Nakon nekoliko minuta već je stegnuto pa pažljivo možete ukloniti foliju.

S kistom ili špatulom možete čokoladu „obojati“  medom.

Tortu na vrhu ukrasite raznim voćem.

Kako vam narezano voće ne bi potamnilo, možete ga premazati s malo pekmeza i sokom od limuna.

Slaganje

Na sredinu tanjura za posluživanje, na kojem ćete slagati tortu, nanesite malo kreme.

Na nju „zalijepite“ prvu koru. Na tu koru nanesite polovicu čokoladne kreme pa u nju utisnite 10 choux krafnica koje ste prethodno napunili kremom. Poklopite s drugom korom pa nanesite ostatak čokoladne kreme.  U nju utisnite ostatak choux krafnica, poravnajte kremu pa poklopite zadnjom korom. Tortu premažite kremom od krušaka.

Prije rezanja, tortu ostavite na kratko na sobnoj temperaturi kako bi čokolada otpustila, bit će lakše ra rezati, a i krema će biti kremastija.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.