Čokoladni bagatin: izradili povijesni novčić od čokolade

Učenici drugog razreda Turističko-ugostiteljske škole Šibenik pod mentorstvom Biserke Šmit izradili su čokoladnu verziju poznatog šibenskog novčića – bagatina.

U šibenskom Muzeju grada sredinom prošlog mjeseca predstavljen je novi slatki suvenir – čokoladni bagatin. Riječ je o čokoladnoj verziji povijesnog šibenskog novčića, najstarijeg dalmatinskog bagatina koji se kovao za vrijeme Mletačke Republike.

Ovaj bagatin imao je s jedne strane lik sv. Mihovila kako kopljem probada zmaja, oko ikone nalazio se natpis SEBENIC ili SIBNIC s lijeve strane, a  S.MICHAEL s desne strane. S druge, pak, strane bio je prikazan mletački lav oko kojeg se nalazio natpis SANCTVS •MARCUS• VENETI+. Prvi put je iskovan 1485. godine za vladavine dužda Govannija Moceniga.

Na ideju da se ovaj povijesni predmet izradi u čokoladnoj verziji došla je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik, Senka Dodig, čiji je cilj bio izraditi novi suvenir te predstaviti turistima kulturno-povijesnu baštinu grada. U projektu su sudjelovala četiri učenika drugog razreda kuhara koji su ovaj bagatin pripremili pod mentorstvom Biserke Šmit, koja je prošla kratku edukaciju kod čokolatijera nakon čega je sama izradila prve bagatine i tako testirala kalupe.

Sama izrada čokoladnog novčića trajala je četiri mjeseca, a za nju je potrošeno 10 kg čokolade. Učenici su morali savladati tehnike rada, a nakon uvježbavanja morali su izraditi proizvod.

Novčić je izračen od belgijske mliječne i tamne (55 %) čokolade te je čokolada jedini sastojak koji je korišten. Kalupe za novčiće izradila je Tehnička škola na 3D printeru.

Nakon javnog predstavljanja u prostorima Muzeja grada Šibenika, namjera je ovaj suvenir koristiti kao prodajni suvenir. „Na ovaj način nastojat ćemo približiti povijesne vrednote i najmlađima i najstarijima i privući ih u muzeje da zavole prošlost svojih gradova“ – rekao je za naš portal ravnatelj šibenskog Muzeja grada, Željko Krnčević.

Fotografije: Turističko-ugostiteljska škola PŠibenik, Muzej grada Šibenika

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.