Brownie od heljde i lješnjaka

Slatki početak tjedna na zdrav način ponovno su nam omogućili Nensi i Slaven Beram s bloga Rainbow in my kitchen, podijelivši s nama recepta za brownie od heljde i lješnjaka.

Sastojci
Prvi sloj
  • 30 g ekspandirane riže
  • 1 žlica sirupa od datulja
Brownie
  • 100 g heljde (prethodno namočiti 3-4 sata)
  • 3 dl mlijeka od badema ili nekog drugog po želji
  • 200 g datulja (prethodno ih namočiti minimum 2 sata)
  • 150 g lješnjaka, pečenih i samljevenih
  • 1 žlica kakao nibsa (ukoliko ih nemate, slobodno preskočite )
  • 1 žlica kakao praha
  • 100 g tamne čokolade
  • 6 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica sirupa od datulja (ako je potrebno dodatno zasladiti)
Čokoladni preljev
  • 100 g kokos kreme (stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka)
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 80 g tamne čokolade
  • 2 žlice kakao praha
  • 4-5 žlica sirupa od datulja
Priprema
Prvi sloj

Obložite četvrtasti kalup (20 x 20 cm) papirom za pečenje. Stavite ekspandiranu rižu i sirup od datulja u malu zdjelicu i promiješajte žlicom dok se ne poveže. Rižom prekrijte dno kalupa.

Brownie

Nakon što je heljda bila potopljena nekoliko sati, dobro je ocijedite i stavite u lonac zajedno s 3 dl bademovog mlijeka. Pustite da uzavre te kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta (heljda se ne smije prekuhati). Uklonite s vatre. Heljdu ocijedite ukoliko je ostalo još malo tekućine i ostavite da se skroz ohladi.

U malom lončiću otopite kokosovo ulje i čokoladu.

Kada se heljda ohladila, stavite je u blender i dodajte ocijeđene datulje. Miksajte dok se sve ne sjedini.

Premjestite smjesu u zdjelu te dodajte sve ostale sastojke. Lješnjake možete samljeti ili narezati na sitno tako da ostanu komadići. Običnim mikserom samo lagano promiješajte dok se sve ne poveže.

Gotovu smjesu rasporedite ravnomjerno po kalupu (preko sloja ekspandirane riže) i dobro pritisnite žlicom ili rukama.

Brownie stavite u hladnjak preko noći.

Čokoladni preljev

Otopite čokoladu i kokosovo ulje na laganoj vatri. Stavite sa strane da se malo ohladi.

U blender stavite kokos kremu, kakao prah, otopljenu čokoladu i sirup od datulja te kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Kremom premažite ohlađene brownieje. Stavite kratko u hladnjak da se krema stisne.

Brownije izrežite na kocke.

Fotografija: Rainbow in my kitchen

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.