Nensi i Slaven Beram: „Najdraži sastojak u slasticama nam je slanutak“

Autori šarenog bloga Rainbow in my kitchen za portal Slatkopedija pričaju o glavnim savjetima za izradu bezglutenskih slastica, ali i o tomu na što treba paziti prilikom fotografiranja slastica.

Blog Rainbow in my kitchen, korisnicima Instagrama poznatiji kao All the world is green, privlači svojim šarenim bojama i neodoljivim slasticama. Ono što bi malo tko iz prve pogodio jest da je riječ o zdravim i bezglutenskim slasticama. Iza ove lijepe priče stoji bračni par iz Splita, Nensi i Slaven Beram koji su teški životni period prebrodili pokretanjem bloga na kojemu s čitateljima dijele zdrave, ukusne i vizualno privlačne recepte.

“Zdrave slastice nikako ne moraju biti bezlične i neukusne.” – ističe u razgovoru za naš portal Nensi, otkrivajući nam pritom zašto se njihovo korisničko ime na Instagramu razlikuje od imena bloga, što misle o bezglutenskoj ponudi u Hrvatskoj i zašto je baš slanutak njihov omiljeni sastojak u slasticama.

Vaš blog je nazvan Rainbow in my kitchen. Svatko tko bar jednom posjeti vaš blog shvatit će zašto se tako zove – sve je šareno i jako privlačno. Kada je uopće započela vaša blogerska priča i tko je od vas dvoje bio glavni pokretač svega?

Moglo bi se reći da je blog proizvod svega čime smo se bavili tijekom zadnjih desetak godina. Naime, i ja i suprug radimo u IT industiji. Ja sam po struci web developer, suprug web i grafički dizajner, a zdrava hrana i kuhanje nam je strast već godinama. U jednom težem životnom trenutku prije dvije godine, kada nam je bila potrebna mala distrakcija, počeli smo s cijelom ovom pričom. Ja sam počela s kuhanjem i fotografiranjem, a suprug je predložio da naše kreacije objavljujemo na Instagramu.

Sada smo već dobro uigrani tim u kojem ja kuham, fotografiram i pišem recepte, a suprug je zadužen za online promociju, pisanje članaka i dizajnerske poslove.

Na Instagramu vas se može naći pod drugim imenom – Allthe world is green. Zašto ste uzeli baš to korisničko ime?

All the world is green je naša najdraža pjesma od Tom Waitsa. Tada kada smo odabrali to ime nismo ni razmišljali o pokretanju bloga ni o tome kako bi taj naziv mogao utjecati na našu poziciju na tražilicama.  Naime, kad imate blog istog imena kao i jedna od popularnijih pjesama poznatog pjevača budite sigurni da vam rezultati na tražilicama neće biti zadovoljavajući (smijeh).  Stoga smo odlučili promijeniti ime u Rainbow in my kitchen. Možda s vremenom promijenimo i ime na Instagramu.

U opisu bloga istaknuli ste da se radi o bezglutenskim i zdravim receptima. Kada ste i zašto započeli s bezglutenskom prehranom?

S bezglutenskom prehranom sam počela prije tri godine zbog zdravstvenih problema sa štitnjačom. Surfala sam Internetom i naišla na brojna istraživanja koja su pokazivala snažnu povezanost autoimunih bolesti štitnjače s osjetljivošću organizma na gluten. Jedan od najvažnijih savjeta kod bilo koje vrste autoimunog oboljenja jest izbacivanje glutena. Za mene nije bilo dvojbe, odmah sam odlučila preći na bezglutensku prehranu. Ubrzo mi se pridružio i suprug što mi je poprilično olakšalo prelazak na ovakav način prehrane.

Po vašem mišljenju, ima li u Hrvatskoj, a osobito u Splitu, dovoljno ponude bezglutenskihi zdravih slastica i postoji li dovoljno edukacija o ovoj vrsti prehrane?

Pa, moramo priznati da se situacija poboljšava iz godine u godinu i to najviše zahvaljujući turizmu. U Splitu ima nekoliko mjesta koja nude bezglutenske opcije.

Nažalost, edukacija o takvoj vrsti prehrane nije baš zadovoljavajuća. Mislimo da bi se osoblje u restoranima trebalo puno bolje educirati o bezglutenskoj prehrani, a pogotovo o načinu pripreme takve hrane imajući na umu da se ona ne bi smjela pripravljati na istom stolu na kojem se pripremaju obična jela, a zbog mogućnosti kontaminacije.

U Zagrebu je puno bolja situacija. Tamo  postoje čak i specijalizirani restorani, a i mnogo više prilika za edukaciju kroz razne vrste tečajeva.

Vaše slastice jesu bezglutenske i zdrave, ali svakako nisu bezlične. Svaka slastica je puna boja i vizualno jako privlačna. Odakle crpite inspiraciju za  izradu slastica?

Hvala! Upravo to i jest ono što želimo pokazati ljudima. Zdrave slastice nikako ne moraju biti bezlične i neukusne. Nemamo neki jednistveni izvor inspiracije. Ideja nam može doći dok surfamo internetom, listamo neku od kuharica iz naše kolekcije ili jednostavno kroz razgovor.  Volimo smišljati slastice sa neobičnim sastojcima poput čokoladne torte od prosa,  brownieja od heljde ili muffina od crnog graha. Uglavnom, volimo se poigravati s okusima i bojama.

Imate li neki omiljeni sastojak koji koristite u pripremi svojih slastica? Jesu li možda borovnice među njima (čini nam se kao da na vašim fotografijama prevladava ljubičasta boja)?

Dobro ste primijetili, ljubičasta nam je jedna od najdražih boja. Jeste li znali da je to kraljevska boja, povezana s bogatstvom, prosperitetom i sofisticiranošću? Možda baš zato (smijeh).

Ljubičastu boju u svojim slasticama zapravo dobijam koristeći prah maqui bobica.  To je mala bobica koja zapravo spada u kategoriju „superhrane“. Dovoljna je samo jedna žličica ovog praha kako bi dobili prekrasnu nijansu ljubičaste. I inače obožavam koristiti prirodne boje u slasticama poput praha pitaye, plave spiruline, matche i sl.

Što se tiče omiljenih sastojaka, najdraži nam je ipak slanutak.  Znam da je jako neobično koristiti slanutak u slasticama, ali mi ga naprosto obožavamo. Na drugom mjestu su zasigurno datulje.

Zalažete se za zdravu prehranu u kojoj su sastojci iznimno bitni, a očito je i da vam je voće ključno u pripremi slastica. Odakle nabavljate sastojke, znate li provjereno izvor sastojaka s kojima radite?

Što se tiče voća, najviše koristimo banane od kojih radimo smoothieje i sladolede te bobičasto voće. Od ostalog voća koristimo samo sezonsko jer je ono zapravo najzdravije i najbogatije nutijentima. Imamo veliki vrt u kojem uzgajamo dosta toga, a često naručujemo i od našeg prijatelja koji ima trgovnu zdrave hrane, a koji posluje isključivo s lokalnim proizvođačima.

Koliko prosječno vremena potrošite na stilizaciju i fotografiranje slastica?

To ovisi o brojnim faktorima: o trenutnoj inspiraciji, vremenu koje imam na raspolaganju, dostupnom svjetlu za fotografiranje i sl. Budući da i sama još uvijek svakodnevno učim o stiliziranju i fotografiranju hrane, to se ponekad zna razvući i na nekoliko sati. Ali kada volite to što radite, ništa nije teško.

Na što bi naši čitatelji trebali obratiti pozornost prilikom fotografiranja slastica, kako bi i njihove slastice bile privlačne kao vaše?

Prije samog fotografiranja hrane potrebno je što detaljnije osmisliti setup te način na koji hranu želite prikazati. Začudili biste se koliko hrana bolje izgleda kada je servirana na nekom rustikalnom tanjuru ili uz nekakav starinski pribor za jelo. Također, i pozadina na kojoj ćete snimati je veoma bitna. Morate odabrati pozadinu koja neće zasjeniti vaše jelo, već će mu pomoći da dođe do izražaja.

Uvijek fotografirajte na prirodnom svjetlu pazeći da ne bude prejako. Pokušajte pronaći najbolji izvor svjetlosti u vašem stanu, a to ne mora nužno biti vaša kuhinja. Najbolje doba dana za fotografiranje za mene je rano ujutro.

Pratite rad drugih food blogera, educirajte se što više. Na internetu postoji bezbroj video tutorijala pomoću kojih možete naučiti osnove fotografije i stiliziranja hrane.

Koristite neke od programa za obradu slika poput Photoshopa ili Lightrooma.

Od opreme je poželjno da imate DSLR aparat, ali za početak može poslužiti i običan digitalni.

Najvažnije u cijeloj priči jest da pronađete neki svoj stil po kojem ćete se razlikovati od ostalih.

Na Instagramu vaše  objave često dijele brojni korisnici te društvene mreže, čak i stranci. Je li vam to najveće priznanje za vaš rad?

Svakako je ugodno kad i drugi ljudi cijene vaš rad. Nije nam naročito bitno da li su to stranci ili ljudi s ovih prostora, ne pravimo razliku. No, s vremenom smo se naučili da se ne vezujemo za takvu vrstu priznanja. Nastojimo uživati u ovome što radimo,  a na sve ostalo gledamo kao na dodatni bonus.

Je li upravo okrenutost stranom tržištu razlog da je vaš blog, osim na hrvatskom, pisan engleskim jezikom? Koliko je teško voditi dvojezični portal?

Mi smo prvo krenuli s engleskim blogom. Smatrali smo da za ovakav način prehrane ima više interesa na globalnoj sceni. A i čemu se ograničavati? No, budući da ipak živimo ovdje, nakon nekog vremena smo poželjeli recepte podijeliti i s našim sugrađanima. Hrvatski blog je zapravo još uvijek u izradi. Razmišljamo o konceptu bloga koji bi trebao biti nešto malo drugačiji od engleskog. Bilo bi lijepo kad bismo se tome mogli posvetiti 100 posto, ali trenutno uz naš svakodnevni posao to jednostavno nije moguće.

Pratite li naš blogersku scenu? Postoji li netko od kolega čiji biste rad posebno istaknuli?

Mi blogersku scenu gledamo kao jedinstvenu. Svakodnevno nas inspiriraju ljudi iz svih krajeva svijeta od kojih su nam mnogi postali i odlični prijatelji.  Svakako da smo kroz zadnjih godinu, dvije upoznali i mnogo talentiranih ljudi sa ovih prostora koji rade super stvari, ali zaista ne bismo htjeli nikoga izdvajati.

Koji su vaši daljnji planovi – hoćemo li jednom recepte za vaše slastice vidjeti ukoričene? Imate li u planu otvoriti svoj slatki kutak u Splitu ili pak sanjate nešto skroz treće?

Definitivno za sada ne planiramo nikakav izlet u ugostiteljstvo. U budućnosti, uz recepte, htjeli bismo se usredotočiti na kreiranje edukativnog sadržaja.

Željeli bismo ljudima predstaviti knjige i filmove koje čitamo i pratimo, a koji su vezani uz prehranu i zdravlje. Također, na našem blogu postoji sekcija ‘Profili’ kroz koju planiramo predstavljati pojedince koji nas svakodnevno inspiriraju.

Budući da smo tijekom ove dvije godine naučili dosta o izradi, promociji i vođenju food bloga, htjeli bi sve to objediniti u tutorijale o tome kako napraviti svoj food blog, od čega početi, koje alate koristiit, kako se promovirati, itd.

Naravno da bi voljeli jednog dana imati i svoju kuharicu, ali time se trenutno previše ne zamaramo.

I za kraj, imate li neke osnovne savjete za početnike u bezglutenskoj pripremi slastica?

Ono što trebate znati je da vjerovatno nikada nećete dobiti jednaki rezultat kao s običnim brašnom i to vas nikako ne bi trebalo obeshrabriti.

Za početak bi možda bilo dobro da izradu slastica uzmete već gotovu mješavinu bezglutenskog brašna, a s vremenom, kako budete imali više iskustva, možete raditi svoje mješavine. Najčešće se one rade od 2, 3 različite vrste bezglutenskog brašna s dodatkom škroba poput tapioce, kukuruznog škrob, krumpirovog škroba i sl.

Jedan od najvećih problema kod pečenja s bezglutenskim brašnom je tekstura. Budući da gluten služi kao vezivo, to morate nečim zamijeniti. Mi obično koristimo chia sjemenke, lanene sjemenke ili psyllium.

Brašno koje najčešće koristim u svojoj kuhinji, a koje bi preporučila svima, je slanutkovo brašno. Od njega možete  napraviti super ukusne čokoladne palačinke ili razne vrste muffina, u slanoj i slatkoj verziji.

Ako pak niste zainteresirani za pečenje, onda možete prionuti na izradu sirovih slastica. Tu gotovo da i nema pogreške.

Fotografije: Rainbow in my kitchen

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image