Bobići – slastica vezana za blagdan Svih svetih

Talijanska slastica fave dei morti u XVIII. se stoljeću proširila Jadranom te je postala simbolična slastica koja se priprema uoči blagdana Svih svetih.

Ova slastica veže se uz blagdan Svih svetih koji se na Jadranu tradicionalno obilježavao njezinom pripremom i darivanjem. Izvorni naziv slastice je fave dei morti (bob mrtvih), a ime i podrijetlo slastica vuče iz Trsta, odakle se u XVIII. stoljeću proširila po jadranskim gradovima, gdje se tradicionalno pripremala uoči blagdana Svih svetih, u brojnim kućama i slastičarnicama.

Ovi slatki zalogajčići svojom veličinom podsjećaju na zrno boba po čemu su i dobili ime (tal. fave) koje se u prošlosti povezivalo s pogrebnim ritualima. Stari Rimljani i Egipćani vjerovali su da po poljima boba obitavaju duše pokojnika.

Slastica je poznata i pod nazivima fave dei santi, favette, bobići i bobi, a sastojci za njenu izradu vrlo su jednostavni. Osnova su bademi, šećer i bjelanjak, a arome i dodaci variraju prema željama onog tko ih izrađuje. Ova slastica izrazito je trajna te se može čuvati do 120 dana. Izrađuje se u tri boje, bijeloj, ružičastoj i smeđoj, od kojih svaka ima svoju simboliku. Bijela boja simbol je rođenja, ružičasta boja života, a smeđa boja smrti.

Fotografije: Kate Bošković

Ispis
Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.