Zbog nerazumijevanja roka trajanja, godišnje se bace velike količine hrane, među kojima i slatkiši

U moru hrane koja se svake godine bespotrebno baca u smeće, nalaze se i slatkiši i šećer.

Na nedavno održanoj 13. Konferenciji o sigurnosti  i kvaliteti hrane istaknut je i problem velikih količina hrane koje se svake godine bespotrebno bacaju u smeće.

Tako se, prema podacima FAO-a, u svijetu godišnje baci 1/3 proizvedene hrane (1,2 milijun tona hrane u vrijednosti od preko 1 bilijuna dolara), dok se u Hrvatskoj baca oko 400.000 tona hrane godišnje.

Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da se u Hrvatskoj oko 40.000 tona hrane baci zbog nerazumijevanja roka trajanja.

Darja Sokolić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu prezentirala je studiju uzorkovanja četiri kategorije proizvoda na hrvatskom tržištu koja je pokazala da su proizvodi s vrlo dugim rokom trajnosti (kava, sol, šećer, riža, med…), u slučaju da se pravilno skladište, ispravni za konzumaciju i do godinu dana iza oznake „najbolje upotrijebiti do“. U drugu kategoriju spadaju proizvodi s dugim rokom trajnosti koji zadržavaju sva svojstva do 2 mjeseca nakon isteka roka (žitarice, slatkiši, ulje…), a proizvode s ograničenim i kratkim rokom trajnosti se uopće ne bi trebalo konzumirati nakon isteka propisanih rokova (mliječni proizvodi, svježe meso, riba…).

Stoga, prije bacanja hrane dobro provjerite ispravnost samog proizvoda.

Fotografija: Unsplash

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.