• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Vrste smeđeg šećera

Vrste smeđeg šećera

Mirjana Bošković Smrekar 28 ruj 2017 Novosti Leave a comment

Na našem ste portalu već mogli čitati o tajnama smeđeg šećera, a danas vam donosimo i pregled vrsta smeđeg šećera i njihovih osnovnih karakteristika.

Turbinado i Demerara

Turbinado je ime dobio po procesu njegova nastanka – vrtnje u cilindru ili turbini dok se raspršuje. Ova vrsta šećera ima velike, zlatno-smeđe kristale, koji okusom nalikuju na med pa se često koristi kao njegova zamjena.

Demerara je ime dobila po koloniji u Gvanaji koja je prvotni izvor ove vrste šećera. I kod ovog su šećera kristali veliki, ali nešto grublji nego kod Turbinada te su pomalo ljepljivi zbog melase. Bogatog je okusa te hrskave teksture. Najčešće se koristi u Europi.

Muscovado ili Barbados

Ova vrsta smeđeg šećera proizvodi se bez centrifugiranja na način da se sok iz šećerne trske zagrijava uslijed čega se zgrušnjava, a nakon toga isparava na suncu zbog čega zadržava dosta prirodnih materijala te je prilično vlažan. Ima grube, tamne kristale i ljepljive je teksture. Otporan je na visoke temperature, a rok trajanja mu je prilično dug. Poznat je još i pod nazivima: Barbados šećer, melasa šećer i vlažni šećer. Prilikom upotrebe ove vrste šećera umjesto bijelog šećera preporučuje se smanjiti predviđenu količinu šećera navedenu u receptu.

Jaggery ili Gur

Osim od soka šećerne trske ovaj se šećer izrađuje i od soka palme, kokosa ili datulja. Boja varira od zlatno smeđe do tamno smeđe. Ima izrazito karakterističan sladak miris i okus. Prodaje se u blokovima koji se prilikom upotrebe ribaju ili otapaju. Ova vrsta šećera najčešće se konzumira u Aziji i Africi.

Rapadura

Iako mu je originalni naziv  Rapadura šećer poznat je i kao Panela, Raspadura, Chancaca te Piloncillo ovisno o mjestu gdje je napravljen. Budući da se kuha na laganoj vatri te ne dolazi do odvajanja melase, ova se vrsta smatra najboljim izborom jer sadrži najviše hranjivih tvari, vitamina i minerala od svih vrsta smeđih šećera. Ova vrsta šećera proizvedena je organski te ne sadrži kemikalije.

Fotografija: Pixabay

2017-09-28

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Razlika između kestena i maruna

Sljedeći članak :

Jedanaesti dubrovački Festival pekmeza, džema i marmelade

Povezani članci

Desert za slađe misije: astronaut u svemirskoj postaji pripremio mousse

Desert za slađe misije: astronaut u svemirskoj postaji pripremio mousse

Mirjana Bošković Smrekar 03 lis 2023
Obožavatelji Dark Bountyja u očaju: vratite nam omiljenu pločicu

Obožavatelji Dark Bountyja u očaju: vratite nam omiljenu pločicu

Mirjana Bošković Smrekar 30 ruj 2023
Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Kate Bošković 28 ruj 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!