• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Razlika između kestena i maruna

Razlika između kestena i maruna

Mirjana Bošković Smrekar 27 ruj 2017 Novosti Leave a comment

Razlika između kestena i maruna nije samo u imenu, već i u boji, veličini te slatkoći ploda.

Kesten (lat. Castanea sativa) je jedna od devet vrsta roda Castanea i predstavnik je porodice bukovki. Postoje arheološki dokazi da je upravo on jedna od prvih namirnica u čovjekovoj prehrani.  Ovo dugovječno drvo može dosegnuti visinu od 25 m, a godišnje da preko 200 kg plodova koji dozrijevaju početkom listopada. Plodovi kestena su različitog oblika, mogu biti okrugli, zaobljeni ili plosnati te imaju glatku, sjajnu, smeđu površinu. Smješteni su unutar ježolikog tobolca. Nutritivno su visokovrijedna namirnica. Koriste se za izradu brašna koje talijani i francuzi najčešće rabe u izradi slastica, meda koji se koristi u ljekovite svrhe te različitih slastica od kojih je najpoznatija kesten pire koji se poslužuje sa šlagom.

Marun je oplemenjena sorta kestena. Najviše ga ima u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage pa je poznat i pod nazivom lovranski marun. U odnosu na kesten, marun je veći, svjetlije ljuske koja se lako odvaja te je slađi. U Lovranu marun ima svoju svečanost koja se održava početkom listopada pod nazivom Marunada. Upotreba maruna u slastičarstvu je svekolika. Koristi se u izradi torti, raznih pita, kolača, rolada, pudinga, pjenastih krema, palačinki, fritula, uštipaka te sladoleda.

Fotografije: Pixabay

2017-09-27

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Slatkijada – natjecanje torti

Sljedeći članak :

Vrste smeđeg šećera

Povezani članci

Desert za slađe misije: astronaut u svemirskoj postaji pripremio mousse

Desert za slađe misije: astronaut u svemirskoj postaji pripremio mousse

Mirjana Bošković Smrekar 03 lis 2023
Obožavatelji Dark Bountyja u očaju: vratite nam omiljenu pločicu

Obožavatelji Dark Bountyja u očaju: vratite nam omiljenu pločicu

Mirjana Bošković Smrekar 30 ruj 2023
Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Kate Bošković 28 ruj 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!