• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Torta tonka-limun-mak

Torta tonka-limun-mak

Slatkopedija 12 srp 2018 Recept dana Leave a comment

Ponovno smo navratili do bloga Just Cake the Cupcake autorice Tihane Koprek gdje smo pronašli recept za tortu koja objedinjuje zanimljive okuse – tonku, limun i mak.

Sastojci
Biskvit
  • 2 jaja
  • 60 g šećera
  • 60 g brašna
  • 1 žlica maka
Mousse (engleska krema)
  • 5 g želatine – mljevene ili u listićima
  • 60 g žumanjka
  • 30 g šećera
  • 1 sjemenka tonke
  • korica 1 limuna
  • 180 g slatkog vrhnja
  • +180 g slatkog vrhnja miksanog u šlag
Beze
  • bjelanjci od žutanjka u mousseu + 50 g šećera
Biskvit

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremiti kalup od 20 cm, na dno staviti papir za pečenje.

Pripremiti parnu kupelj. Jaja i šećer miksati ručno na parnoj kupelji dok se šećer ne rastopi potpuno, ako imate termometar do nekih cca 50 stupnjeva.

Maknuti s parne kupelji te miksati dok ne podupla volumen.

Pomiješati brašno i mak.

Špatulom lagano umiješati brašno i mak te preliti u kalup za pečenje.

Peći cca 15 minuta, provjeriti čačkalicom da li je pečeno i potpuno ohladiti.

Mousse (engleska) krema

Želatinu namočiti u hladnoj vodi po uputama na pakiranju.

Miksati pjenasto šećer i žumanjke.

Slatko vrhnje, malo naribane tonka sjemenke i koricu limuna zagrijavati do točke vrenja.

Pomiješati malo toplog slatkog vrhnja s jajem da se poveže te preliti natrag u ostatak vrhnja i nastaviti zagrijavati dok ne zgusne. Ne zaboraviti stalno miješati da ne zagori!

Ako imate termometar ne bi trebalo preći 85 stupnjeva. Pasirati kremu kroz cjedilo da se riješe grudice iz kreme, ako ih ima.

U toplu kremu staviti želatinu i promiješati dok se ne rastopi te ostaviti da se prohladi.

Izmiksati slatko vrhnje u šlag i pomiješati ručnom mješalicom s prohlađenom kremom.

Staviti kalup oko biskvit  te preko toga preliti kremu. Ostaviti u hladnjaku preko noći.

Prije posluživanja miksati bjelanjke dok se ne zapjene te lagano dodavati šećer i miksati dok se ne rastopi šećer i postane sjajni beze.

Beze staviti u vrećicu za ukrašavanje i ukrasiti cijelu tortu.

S brenerom karamelizirati beze i poslužiti.

Napomena

Na beze sam stavila još par sušenih ružinih pupoljka kao ukras.

Fotografije: Just Cake the Cupcake

[print_link]

beze blog just cake the cupcake limun mak recept dana slatki recept tihana koprek tonka torta 2018-07-12
Tags beze blog just cake the cupcake limun mak recept dana slatki recept tihana koprek tonka torta

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

I navijanje je slađe uz naše recepte

Sljedeći članak :

Znanstvenik upozorava: Ne jedite dno korneta!

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!