• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Torta od bazge i limuna

Torta od bazge i limuna

Slatkopedija 09 srp 2018 Recept dana Leave a comment

Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles napravila je svoju verziju svadbene torte princa Harryja i Meghan Markle i s nama podijelila recept.

Sastojci
Biskvit
  • 3 jaja (L)
  • 240 g brašna
  • 200 g šećera
    60 g sirupa od bazge
  • 140 g omekšalog maslaca
  • 140 g kiselog vrhnja
  • 70 g limunovog soka
  • korica 2 limuna
  • 2 žličice praška za pecivo (10 g)
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije
Krema od bazge
  • 30 g brašna
  • 120 g šećera
  • 300 g punomasnog mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 250 g omekšalog maslaca
  • 3-4 žlice sirupa od bazge
Lemon curd
  • 4 žumanjka (L)
  • 1 jaje (L)
  • 60 g maslaca
  • 125 g limunovog soka (cca 3 limuna)
  • 160 g šećera
  • korica 2-3 limuna
Priprema
Biskvit

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje 3 okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.

U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. To su suhi sastojci.

Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, limunov sok, ekstrakt vanilije i sirup od bazge dok ne postane glatka, homogena smjesa. To su mokri sastojci.

Miksajte maslac, šećer i limunovu koricu dok ne posvijetli i ne postane pjenasto ( oko 3 minute).

Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese.

Naizmjenično dodavajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom. (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka)

Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav.

Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica.

Kad su biskviti gotovi, ostavite ih desetak minuta u da se hlade u kalupu na rešetki prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.

Krema

Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodavajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte sirup od bazge te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva.

Lemon curd

U staklenoj vatrostalnoj posudi pomiješajte žumanjke, jaje, šećer, limunov sok i koricu limuna te neprestano miješajući pjenjačom kuhajte na pari dok se ne zgusne. To obično traje oko 10-15 min. Preporučam korištenje silikonske pjenjače ili neke kvalitetne pjenjače koja neće reagirati s limunom i pritom proizvesti metalan okus lemon curda.

Kad se krema zgusnula, umiješajte hladni maslac narezan na komadiće i miješajte dok se ne otopi. Istisnite kremu kroz sito kako bi osigurali glatku teksturu, izlijte u staklenku (340 ml) i ostavite u frižideru 3-4h da se stisne do kraja.

Slaganje

Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite biskvit kremom i napravite od nje okolo “granicu” unutar koje ćete namazati lemon curd. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Za “naked” izgled tortu prekrijte tankim slojem kreme i nemojte poravnati vrh. Ukoliko ipak želite cijelu tortu prekriti kremom, najprije je prekrijte tankim slojem, stavite u frižider na 20-30 minuta pa onda dovršite ukrašavanje. Kreme će biti dovoljno da prekrije cijelu tortu.

Napomena

Količine su namjerno napisane u gramima jer vaganjem svakog sastojka osiguravamo maksimalnu preciznost i jednak rezultat svaki put.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles

[print_link]

ana zelić torta od bazge i limuna ana's baking chronicles bazga blog limun meghan markle princ harry recept dana slatki recept svadbena torta 2018-07-09
Tags ana zelić torta od bazge i limuna ana's baking chronicles bazga blog limun meghan markle princ harry recept dana slatki recept svadbena torta

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Mango – sočno voće za ljetno osvježenje

Sljedeći članak :

Povijest najpoznatije ledene slastice

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!