• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Mango – sočno voće za ljetno osvježenje

Mango – sočno voće za ljetno osvježenje

Mirjana Bošković Smrekar 09 srp 2018 Novosti Leave a comment

U Indijskoj se kulturi ovo sočno voće koristi za folklorne i religijske običaje, a u slastičarstvu se koristi u pripremi torti i kolača te različitih sladoleda, džemova i umaka.

Mango je  drvo iz porodice Anacardiaceae,  roda Mangifera, čiji se plod također naziva mango. Uzgaja se u tropskim i suptropskim krajevima. Njegovo stablo može doseći visinu do 18 metara, zimzeleno je te dugo živi. Listovi manga su duguljasti, cvjetovi mali, ružičasti i mirisni, a plodovi variraju veličinom i drugim karakteristikama te su izrazito sočni, slatki i aromatični. Sezona manga traje od travnja do kolovoza, no u većini supermarketa uvezeni je mango dostupan tijekom cijele godine.

Mango je u Indiji usko povezan s folklornim i vjerskim običajima. Njegovi se plodovi i listovi koriste za ukrašavanje svatova te u religijskim obredima, budući da je Buda doživio prosvjetljenje sjedeći upravo ispod drva manga.

Uvelike se koristi u ljekovite svrhe, i to u liječenju bolesti krvožilnog sustava, snižavanju krvnog tlaka, uklanjanju probavnih tegoba, sprječavanju nastanka stanica raka te u kozmetičke svrhe za čišćenje problematične kože.

Nezreli se plodovi manga čuvaju na sobnoj temperaturi nekoliko dana, do zrenja, dok se zreli čuvaju u hladnjaku i potrebno ih je potrošiti u što kraćem roku.

U slastičarstvu se mango koristi kao dodatak različitim desertima, sladoledima, voćnim salatama i koktelima. Također, može se dodati u osvježavajući sok ili smoothie, a od njega se može izraditi i džem te umak za sorbete i sladolede.

Fotografije: Pixabay

mango sladoledi slastice slatke vijesti voće 2018-07-09
Tags mango sladoledi slastice slatke vijesti voće

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Čokoladni tart sa šumskim jagodama

Sljedeći članak :

Torta od bazge i limuna

Povezani članci

Desert za slađe misije: astronaut u svemirskoj postaji pripremio mousse

Desert za slađe misije: astronaut u svemirskoj postaji pripremio mousse

Mirjana Bošković Smrekar 03 lis 2023
Obožavatelji Dark Bountyja u očaju: vratite nam omiljenu pločicu

Obožavatelji Dark Bountyja u očaju: vratite nam omiljenu pločicu

Mirjana Bošković Smrekar 30 ruj 2023
Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Kate Bošković 28 ruj 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!