Pripremite ovu tortu večer prije druženja i uživajte u njezinoj bogatoj kremi koja će osvojiti i velike i male.
Sastojci
(za kalup promjera 25 cm)
Podloga
- oko 25 komada piškota
- malo mlijeka
Krema
- 250 g mliječne čokolade
- 50 ml mlijeka
- 125 g maslaca
- 4 jaja
- 300 ml vrhnja za šlag
- 70 g šećera
I još
- tamna čokolada
- mliječna čokolada
Priprema
Podloga
U jednu posudi ulijte malo mlijeka.
Piškote izrežite na veličinu koja vam odgovara za visinu kalupa pa svaku piškotu nakratko umočite u mlijeko te posložite uz rub kalupa, stavljajući odrezani dio na dno. Samo dno kalupa obložite odrezanim komadima piškota.
Pripremljenu podlogu stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Krema
Na pari otopite čokoladu i mlijeko, a zatim, i dalje kuhajući dodajte jedan po jedan komadić maslaca te između svakog dodavanja izmiješajte da se otopi maslac. Miješajte sve dok ne dobijete ujednačenu, sjajnu smjesu. Kremu maknite s vatre i prelijte u staklenu posudu te je ostavite da se djelomično ohladi.
Razdvojite bjelanjke od žumanjaka te djelomično ohlađenoj kremi od maslaca i čokolade dodajte jedan po jedan žumanjak. Između svakog dodavanja izmiješajte dobro drvenom žlicom dok ne dobijete glatku i sjajnu kremu.
Ostavite da se krema ohladi do kraja. U međuvremenu stavite vrhnje za šlag na petnaest minuta u zamrzivač.
Nakon petnaest minuta, izvadite vrhnje za šlag te ga mikserom miješajte dok ne dobijete čvrsti šlag. U dobiveni šlag ulijte potpuno ohlađenu kremu od čokolade i maslaca te ručno miješajući povežite ove dvije smjese.
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg te im, stalno miješajući, dodajte šećer i miješajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Miješajući ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu čokolade i vrhnja te izmiješajte dok se sasvim ne povežu.
Gotovu kremu izlijte na pripremljenu podlogu, izravnajte te prekrijte folijom i ostavite preko noći u hladnjaku.
Prije serviranja izribajte čokoladu na vrh torte i servirajte hladno.
Fotografije: Kate Bošković