Štrudla s makom i šljivama

Izolacijska štrudla – pod tim nam je naslovom Alica Bjeli Duduković poslala recept za ovu štrudlu s makom i šljivama koja će zasladiti ove dane u izolaciji.

Sastojci
  • 12 kora za pite
Smjesa
  • 2 jaja
  • 320 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml ulja
  • 400 ml jogurta
  • 150 g glatkog brašna
  • 80 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Nadjev
  • 400 g mljevenog maka/oraha/lješnjaka/rogača (ako radite štrudlu samo s makom ili orašastim plodovima)
  • 700 g voća (ako radite štrudlu samo s voćnim nadjevom)
  • 600 g voća i 150 g mljevenog maka/oraha/lješnjaka/rogača (ako radite štrudlu s voćem i makom ili orašastim plodovima)
I još
  • ulje za premazivanje štrudle
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema

Pjenjačom umutite jaja, šećer i vanilin šećer pa dodajte ulje i jogurt i umutite u jednoličnu smjesu. Prosijte obje vrste brašna te prašak za pecivo i dodajte u smjesu, pjenjačom umutite – dakle mikser vam ne treba.

Dvanaest kora podijelite na 3 x 4 kore.

Premažite prvu koru s tri žlice smjese. Na nju stavite drugu koru, također je premažite s tri žlice smjese. Isto ponovite s preostale dvije kore. Na četvrtu, također premazanu koru, pospite oko:  a) oko 130 g maka ili orašastih plodova; b) oko 230 g voća ili c) oko 200 g voća i 50 g maka ili orašastih plodova.

Uvijte i stavite u veliki pekač od pećnice obložen papirom za pečenje.

Kada ste završili s preostale dvije štruce, sve tri premažite s malo ulja i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 190°C. Pecite oko 30 minuta, vidjet ćete kada štrudla fino porumeni.

Izvadite, pustite da stoji 5-10 minuta i pospite šećerom  prahu.

Fotografija: Alica Bjeli Duduković

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.