• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Naše slastice»Slatki ponos Stona: o Stonskoj torti pišu i američki mediji

Slatki ponos Stona: o Stonskoj torti pišu i američki mediji

Mirjana Bošković Smrekar 02 velj 2021 Naše slastice Leave a comment

Naša tradicionalna slastica, Stonska torta, pronašla je mjesto u putopisima dugogodišnje autorice putopisa Chelle Koster Walton koja je članak ovoj torti objavila na stranici 10 Best USA TODAY.

Chelle Koster Walton, američka autorica putopisa koja se pisanjem istih bavi već više od 30 godina, u svom se zadnjem tekstu osvrnula na tradicionalnu hrvatsku slasticu, Stonsku tortu. Njezin tekst dostupan je na stranici 10 Best USA TODAY, a o Stonskoj torti ima samo riječi hvale.

Tortu je i sama imala priliku iskušati kada je posjetila dubrovački kraj. Nakon što ju je osvojila okusom, odlučila je istražiti kako je i kada nastala torta te je napisala i objavila priču o njoj. Kako kaže u svom osvrtu: „Šefovi su oduvijek spajali nevjerojatne sastojke, davno prije nego je Instagram pružio inspiraciju, čak stoljećima prije, a jedan od dokaza je i Stonska torta.“

Chelle u svom tekstu navodi i kako postoje brojne priče vezane uz ovu tortu pa tako neki izvori tvrde da je ova torta krasila stolove dubrovačkog plemstva, dok drugi tvrde da je ona bila seljačko jelo. Naziv je dobila prema mjestu Ston u kojem je i nastala, a služila se u posebnim  prigodama prilikom vjenčanja i drugih obiteljskih svečanosti te za blagdane.

Inače, Stonska je torta kombinacija tjestenine – makarula (tjestenine slične pennetama) i čokolade. Tradicionalno se torta izrađuje u okrugloj posudi, tako da se tanki sloj tijesta stavlja na dno kao podloga, a na nju se slažu kuhani makaruli punjeni smjesom od mljevenih badema ili oraha, ribane čokolade, cimeta i vanilije koja je povezana tučenim jajima.

Kako joj samo ime govori, torta je desert grada Stona, ali se priprema i uživa  diljem dubrovačke regije. Ovo je zapravo jedna od tradicionalnih slastica koja nema točno navedeno vrijeme nastanka, no zna se da je  autentična delicija nastala korištenjem isključivo lokalno dostupnih sastojaka pri izradi.

Zahvaljujući Chelle i njezinom putopisu, glas o ovoj našoj tradicionalnoj slastici prenio se diljem svijeta. 

Ukoliko se i sami želite okušati u pripremi ove torte, potražite recept kod naše suradnice Ane Raguž na blogu Tirkizna.

Izvor: USA Today 10 Best

Fotografija: Ana Raguž (Tirkizna)

američki mediji dubrovačko područje naše slastice slatka baština ston stonska torta 2021-02-02
Tags američki mediji dubrovačko područje naše slastice slatka baština ston stonska torta

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Popodnevno opuštanje može početi: recept za brzi kolač bez jaja

Sljedeći članak :

Siječanj je već prošao, a mi tek sada stavljamo „točku na i“ prethodne godine

Povezani članci

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Mirjana Bošković Smrekar 08 ožu 2023
Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Mirjana Bošković Smrekar 08 ruj 2022
Stajun od lumblije završio proglašenjem najboljih: Vela Luka prošlog je vikenda bila posebno slatka

Stajun od lumblije završio proglašenjem najboljih: Vela Luka prošlog je vikenda bila posebno slatka

Slatkopedija 06 stu 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!