Zanimljivu priču o finim francuskim kolačićima poslale su nam Lily i Inga s bloga Feeding Art.
Petit Four (mn. Petit Fours) je mali, fini kolačić koji dolazi iz francuske kuhinje, a tradicija mu je stara preko 300 godina. Obično se prevodi kao „mali zalogajčić“, dok je doslovno značenje „mala pećnica“.
Ime dolazi iz vremena kada su slastičari i pekari pekli u velikim pećnicama na drva i ugalj i tek nakon završenog glavnog posla, koristeći ostatak topline, pekli manje i finije slastice. To im je bolje uspijevalo tek kada se tehnologija razvila i kada su se počele proizvoditi manje pećnice.
Petit Fours se dijele na svježe (petits fours frais) i suhe (petits fours secs). Svježi Petit Fours su rađeni od biskvitnog tijesta i punjeni su kremom ili marcipanom, glazirani šećernim preljevom i na kraju kreativno dekorirani. Suha varijanta je neglazirana, za nju se koriste mali macaronsi, biskvit ili mali kolačići od lisnatog tijesta koji se isto pune kremom, ali ne ukrašavaju glazurom.
Ne samo da ti mali, slatki zalogajčići plijene izgledom nego nas svaki puta očaravaju svojom velikom paletom različitih okusa.
Recept za Petit Fours potražite u našoj rubrici Slatki recepti.
Fotografija: Feeding Art
[print_link]