Slatka akcija sedamnaestogodišnje Sare Sep za ljepše blagdane djeci u domu

Želeći vratiti osmijeh na lica djeci u domu, mlada Sara Sep pokrenula je akciju u kojoj je prdajom svojih kolača, prikupljala sredstva za njihove darove.

Da nikad nisi premlada za to da napraviš pravu stvar dokazala je Osječanka Sara Sep koja je prije petnaestak dana preko društvenih mreža objavila poziv za sudjelovanje u plemenitoj akciji u kojoj je prodajom svojih kolača nastojala skupiti novac za kupnju darova djeci u Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje.

Ovu sedmnaestogodišnju djevojku na ovaj plemeniti čin potaknula je ni više ni manje, nego turska serija. Naime, ideja se stvorila još prije nekoliko godina kada je s majkom gledala jednu tužnu, ali poučnu tursku seriju u kojoj su dva glavna lika išla u posjet djeci u domu i odnijeli im darove. Odmah je upitala majku može li se isto napraviti i za djecu u Osijeku.

I iako je ta ideja godinama bila samo to – ideja, ova tužnija vremena obilježena koronom potaknula su Saru da ove godine krene u realizaciju iste. „Sjela sam i porazgovarala sa roditeljima koji su odmah pristali na moju ideju. Možda zvuči smješno kako sam došla na tu ideju i sjetila se te scene od prije nekoliko godina, ali barem je neobično i lijepo“, kaže nam Sara.

Samo pečenje i prodaja kolačića trajalo je otprilike dva i pol tjedna. Sara se tijekom tog perioda maksimalno usredotočila na svoj posao, uloživši puno truda i ljubavi kako bi sve to bilo ukusno i baš onako kako je zamišljala.

Zadovoljna je na kraju i ostvarenom prodajom – ukupno je prodala oko 40 paketića težine između 200 i 300 grama. Budući da je kupnja bila na dobrovoljnoj bazi sami paketići nisu imali cijenu, a ukupno je njihovom prodajom prikupljeno oko 500 kuna. Kako bi mogla razveseliti što više djece u Domu, Sara je pozvala ljude koji ne žele kupiti kolačiće da doniraju slatkiše ili igračke, sve u skladu s njihovim mogućnostima i željama. Tom se pozivu odavalo puno ljudi koji su donirali slatkiše, higijenske potrepštine, kašice te igračke za djevojčice i dječake.

Prva je ovo Sarina akcija, ali ponosno ističe kako je njezina majka prethodno organizirala mnogo humanitarnih akcija za obitelji u potrebi. Između brojnih akcija namijenjenih pomoći drugima koje je organizirala Sarina majka, Nada Sep, Sari je ipak najdraža ona organizirana za pomoć njezinoj razrednoj kolegici koja je bolovala od leukemije: „Mi iz razreda smo s razrednicom u sklopu škole pekli kolače i kiflice za prodaju, a moja je majka putem Facebooka tu akciju proširila. Tom akcijom smo skupili ogromnu količinu novaca kojoj se nismo nadali.“

Sarina pak božićna akcija namijenjena djeci koja Božiće provode bez onog najtoplijeg, roditeljskog zagrljaja, danas dolazi svom kraju. Jer upravo je danas dogovoren odlazak u Dom u kojemu će Sara podijeliti darove i na taj način, nadamo se, izmamiti osmijeh na dječja lica. Ova mlada djevojka koja je svojim činom još jednom pokazala pravu bit Božića nestrpljivo iščekuje današnji susret s djecom: „Kupili smo im puno slatkiša i jedva čekam da se oslade.“ – poručila je za kraj Sara Sep.  

Fotografije: Unsplash, privatna arhiva Sare Sep

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.