Slasticama po svijetu: slatki Uskrs na Novom Zelandu

Nakon što smo prošli vikend otkrili koje slastice tradicionalne slade Uskrs u Španjolskoj, danas putujemo mnogo dalje – do Novog Zelanda gdje smo otkrili tri neodoljive uskršnje slastice.

Suprotno proljetnom vremenu i početku toplijih dana na koje smo mi navikli, Uskrs na Novom Zelandu označava kraj ljeta te dolazak kraćih i hladnijih zimskih dana. Unatoč klimatološkim razlikama sjeverne i južne hemisfere, Hrvati i Novozelanđaniimaju i nešto zajedničko u ovo posebno doba godine – ljubav prema spremanju i uživanju u uskršnjim slasticama.

U nastavku vam donosimo kratki pregled omiljenih slastica kojima Kiwiji planiraju zasladiti i ovogodišnje uskršnje praznike?

Hot Cross Buns

Hot Cross Buns!

Objavljuje Youth Voices MagazineSubota, 15. travnja 2017.

Ovaj uskršnji klasik naroda engleskog govornog područja ima bogatu i zanimljivu povijest. Za vrijeme protestantske reformacije u Engleskoj ovo pecivo označeno križem, a koje sadrži sušeno voće, čak je bilo i zabranjeno. U prošlosti se također vjerovalo da kruh koji se peče određenim danima donosi sreću, stoga su se Hot Cross Bunsi pravili na Veliki petak kako bi kućanstvu donijeli sreću i zdravlje tijekom cijele godine.

Vjerovanja su se vremenom mijenjala, no njihov okus je ostao ukusan. Poželite li ih ovog Uskrsa poslužiti u svojim domovima, trebat ćete kvasac, prašak za pecivo, mlijeko, maslac, jaja, sol, šećer, brašno, miješane začine, cimet, muškatne oraščiće i miješano sušeno voće.

Little Spiced Fruit Buns  

LITTLE SPICED FRUIT BUNS http://ift.tt/1ItAbfX

Objavljuje Morocco cookingČetvrtak, 2. travnja 2015.

Novozelanđani su ljubitelji uskršnjih peciva punjenih voćem, stoga ne čudi da se na drugom mjestu naše liste našao ovaj jednostavni recept u kojem možete koristiti pirovo brašno, med i kokosovo mlijeko kako bi napravili zdraviju varijantu uskršnjeg doručka. Preporučuje se jesti ih tople, ali ako ipak napravite previše komada, možete ih dan ili dva čuvati umotane u kuhinjske krpe.

Ostali sastojci uključuju kakao, maslac, morsku sol, cimet, ekstrakt vanilije, grožđice ili ribizle, sodu bikarbonu te jabučni ocat. Little Spiced Fruit Bunsi se peku samo 15 minuta, stoga ih možete napraviti rano ujutro kako bi bili svježi za obiteljski doručak.

Rich Easter Crown

This rich Easter Crown is easy to make and best eaten warm, straight from the oven with a good coffee.You can also make…

Objavljuje Eat WellČetvrtak, 26. ožujka 2015.

Uskršnji kulinarski obilazak Novog Zelanda završavamo ovim desertom koji se jednostavno priprema, a predstavlja savršen dodatak popodnevnoj kavi. Za izradu tijesta potrebni su kvasac, šećer, sol, voda, mlijeko, maslac, jaje i brašno, a za punjenje ribizli, grožđice, nasjeckani đumbir, limun, kandirane kore limuna i naranče, smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić. Desert se naposljetku prelije bijelom glazurom.

U ukrašavanju ove ukusne slastice u obliku krune mogu sudjelovati i djeca – oslikaju sirova jaja jestivim bojama, a vi ćete ih potom dodati smjesi prije pečenja.

Fotografija: Unsplash

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.