Restoran u kojemu se poslužuju samo slastice dobio drugu Michelinovu zvjezdicu

Nije riječ o slastičarnici, već o restoranu koji nudi slastice u više sljedova.

Francuski restoran Le Sarkara prošlog je ponedjeljka dobio drugu Michelinovu zvjezdicu. Vijest je to koja i inače izaziva divljenje, a u ovom slučaju postaje još zanimljivija jer je restoran u čijoj kuhinji suvereno vlada  Sébastien Vauxion, poseban restoran – u njemu se naime poslužuju isključivo slastice.

I ne, nije tu riječ o slastičarnici, već o pravom restoranu u kojem se deserti poslužuju u sljedovima – od predjela pa do naravno, deserta.

U intervjuu koji je dao za portal Fine Dining Lovers, Sébastien Vauxion je istaknuo da je nevjerojatna čast dobiti drugu Michelinovu zvjezdicu za ovakav restoran te kako je dobio puno poziva kuhara iz svih dijelova svijeta koji su mu čestitali na ovom velikom uspjehu.

Objašnjavajući kako je došao na ideju otvaranja ovakvog restorana, Sébastien je istaknuo kako se obično slastičari moraju zadovoljiti kreiranjem slastica koje dolaze na kraju ručka ili večere, kad su svi već siti i obično ne u tolikoj mjeri zainteresirani za slastice.

https://www.instagram.com/p/B78xjJ4JuVs/

Kada mu je na proljeće 2017. direktor hotela ponudio da otvori ovakav restoran, osjetio je veliko olakšanje. Nakon nekoliko mjeseci priprema, restoran je započeo s radom.

Kako bi desertni jelovnik prilagodio ustaljenim restoranskim kategorijama predjela, glavnog jela i deserta, Sébastien je svoje slastice razvrstao u više kategorije. Tako za predjelo obično nudi lakše voćne ili povrtne deserte koji se poslužuju hladni s laganim umakom, a zatim slijede topli deserti. Poslije toga na tanjuru se nađu sirevi obrađeni kao slastice, dok su za sami kraj predviđeni tradicionalni deserti s čokoladom, vanilijom i karamelom .

Ovaj restoran radi od srijede do nedjelje od 13 do 16 sati. Naime, prema riječima glavnog slastičara, upravo u tom razdoblju u danu ljudima najviše treba nešto slatko. Budući da se u ovom restoranu poslužuju samo lagani deserti, gosti ni nakon što isprobaju sve sljedove ne osjećaju težinu u želucu i navečer mogu normalno večerati.

Izvor: Fine Living Lovers

Fotografija: Instagram profil Chef Pâtissier

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.