Prhko tijesto od zobenog brašna dobrodošla je promjena u ovom divnom tartu s malinama i bijelom čokoladom

Ovaj recept za tart od malina i bijele čokolade koji nam baš vuče na proljeće i na sve one toplije i vedrije dane koji nam, nadamo se uskoro, dolaze s nama je podijelila Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.

Sastojci
Tijesto
  • 120 g zobenog brašna + 80 g bijelog pirovog brašna (možete koristiti 200 g nekog drugog brašna ili kombinaciju po vašoj želji)
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g maslaca
  • 1 razmućeno jaje
  • 2 žlice hladne vode
Nadjev
  • 250 g malina (svježih ili smrznutih)
  • 40 g šećera (ja sam koristila smeđi, no može i bijeli šećer ili 2-3 žlice meda)
  • 2 žlice soka od limuna
  • malo vode
  • 1 žlica gustina
Krema od bijele čokolade
  • 200 – 250 g bijele čokolade za kuhanje
  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 250 g mascarponea
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema
Tijesto

Pomiješajte brašno i šećer u prahu pa dodajte na kockice narezan hladni maslac.

Prstima ga protisnite s brašnom tako da dobijete mrvičastu smjesu.

U sredini napravite mjesta pa dodajte razmućeno jaje i umijesite prhko tijesto. Ako se tijesto ne da dobro povezati, dodajte mu još 1-2 žlice hladne vode.

Tijesto umotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na najmanje sat-dva.

Nadjev od malina

U manji lonac stavite maline, šećer, sok od limuna i malo vode.

Stavite kuhati na laganu vatru dok se maline ne počnu raspadati. Miješajte.

Pred kraj kuhanja dodajte gustin i miješajte dok se smjesa ne počne malo zgušnjavati.

Ostavite da se ohladi.

Krema od bijele čokolade

Bijelu čokoladu natrgajte na kockice pa stavite u jednu posudu.

U lončiću zagrijte vrhnje za šlag dok ne zavrije.

Vruće vrhnje za šlag prelijte preko bijele čokolade. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim dobro promiješajte kako bi se čokolada otopila. Dobit ćete jednoličnu smjesu.

Ostavite da se ta smjesa malo ohladi, a zatim joj dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije.

Mikserom izradite u glatku kremu.

Slaganje

Ohlađeno tijesto razvaljajte na malo pobrašnjenoj površini na veličinu kalupa. Na više mjesta ga izbodite vilicom kako se tijesto ne bi napuhalo tijekom pečenja.

Na tijesto stavite papir za pečenje, a po njemu utege za pečenje (ako ih nemate, koristite grah – tako sam i ja učinila).

Tijesto na taj način stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 25 minuta.

Kada se tijesto ispeče, uklonite s njega grah i papir za pečenje.

Pustite da se malo ohladi, a zatim na njega stavite najprije nadjev od malina.

Pustite da malo odstoji kako bi se nadjev dobro stisnuo, a onda na njega premažite kremu od bijele čokolade.

Kolač dobro ohladiti, po želji dekorirati s još malina pa poslužiti.

Fotografije: Strawberry soup

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.