• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Prhka makovnjača

Prhka makovnjača

Slatkopedija 30 pro 2019 Recept dana Leave a comment

Za zadnji recept u ovoj godini zaslužna je Alica Bjeli Duduković koja nam ovaj ponedjeljak sladi prhkom makovnjačom.

Sastojci
Tijesto
  • 100 ml mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca
  • 250 g maslaca
  • 1 cijelo jaje
  • 60 g šećera
  • 400 g oštrog brašna
Nadjev
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g maka (za sve tri štruce)
  • 100 g šećera
  • 2 žlice ruma
Priprema
Tijesto

Zagrijati mlijeko te u njega dodati kvasac. Dok se kvasac diže, pjenasto umutiti maslac (sobne temperature), jaje i šećer. Dodati brašno i zatim kvasac s mlijekom. Rukom umijesiti tijesto – tijesto mora biti mekano i ne smije se lijepiti za stjenke posude u kojoj mijesite (ako je potrebno, dodati još brašna).

Ostaviti tijesto da pokriveno miruje dvadesetak, a za to vrijeme napraviti nadjev.

Nadjev

Staviti mlijeko da zakuha. U zdjelici pomiješati mak, šećer i rum. Kad mlijeko zakuha, postepeno ga dodavati u smjesu s makom. Miješati dok se mak ne natopi, smjesa mora biti maziva i gusta, nikako ne rijetka, jer onda nećete moći uviti rolade.

Slaganje

Tijesto podijeliti na tri loptice. Svaku posuti brašnom i razviti na veličinu 30 x 20 cm. Premazati je nadjevom i uviti u roladu.

Rolade posložiti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.

Kad se malo ohlade, rolade posuti šećerom u prahu.

Fotografije:  Alica Bjeli Duduković

alica bjeli duduković mak makovnjača prhka makovnjača recept dana slatki recept 2019-12-30
Tags alica bjeli duduković mak makovnjača prhka makovnjača recept dana slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Za slađi početak nove godine: snizili smo cijene naših torba

Sljedeći članak :

Bez konkurencije: deset recepata koji su zasladili 2019. godinu

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!