Predstavljamo OPG Spara: u njihovoj ponudi čekaju vas jedinstveni kolači inspirirani kliškom poviješću

Ovaj je OPG s radom započeo 2009., kada su se bavili isključivo uzgojem maslina, a s vremenom su ponudu proširili te je danas moguće kupiti njihove slastice te džemove.

OPG Miletić-SPARA s radom je započeo 2009., a njegova je osnivačica Deana Miletić. Životni put je Deanu prerano odveo u mirovinu pa je odlučila iskoristiti vrijeme i na djedovini zasaditi masline te otvoriti OPG. U početku se OPG bavio isključivo maslinovim uljem za koje su dobili nekoliko nagrada.

S vremenom su se usmjerili na stvaranje recepata za proizvode čiji je sastojak njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Razvili su recepturu za nekoliko proizvoda koji su zaštićeni u  Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, a to su: tri trajna kolača od ručno sjeckanog suhog voća i ekstra djevičanskog maslinovo ulja te dva proizvoda iz kategorije hrane s povećanom energetskom vrijednošću nazvana „kripno slatko“. Osim toga, njihovi su proizvodi nositelji niza priznanja za kvalitetu i za inovativnost.

„Osim dvije vrste džemova (džem od kupine i džem od marelice) niti jedan drugi proizvod nije moguće pronaći na nekom drugom mjestu jer se radi o proizvodima koje smo mi osmislili. Dva naša proizvoda dostupna su u maloj, takozvanoj limitiranoj količini, a to su: Kripno slatko od kupina te Smokve u sirupu. Ta dva proizvoda gotovo su uvijek unaprijed rasprodana.„ – govore nam iz OPG Spara.

U stalnoj se ponudi ovog OPG-a nalaze tri trajna kolača – Spara, Kliška štruca te Uskočka pogača, zatim dva proizvoda koja spadaju u hranu s povećanom energetskom vrijednosti „Kripno slatko“, i to:  Kripno slatko od meda i suhog voća te Kripno slatko od kupina, Smokve u sirupu – smokve u desertnom vinu s cimetom te nekoliko različitih vrsta džemova od raznih kombinacija voća: džem od smokava, jabuka i oraha; džem od šljiva i bresaka; džem od limuna i jabuka s mrkvom; džem od suhih smokava i mandarina; džem od kupina te džem od marelica.

Receptura za slatke proizvode bazirana je slatkoj trajnoj hrani koju su za vrijeme opsade kliške tvrđave konzumirali Uskoci (vojnici koji su brani Klis) i stanovnici koji su se skrivali u tvrđavi – u prvom redu to je bilo suho voće. Razvoj svojih recepata u OPG-u Spara opisuju dosta slikovito: „Naši recepti nastali su po zapisima iz kliških konoba, pisani po ‘škartocima’ (papirnatim vrećicama, op.a.) i ‘karti o′ cimenta’ (omotu od vreće cementa, op.a.). Ovi su kolači nastali kako bi vas podsjetiti na mirise i okuse te zaboravljene ‘kužine’ (kuhinje, op.a.)“

Naziv ovog OPG vezan je uz povijesni naziv spara koji predstavlja žensku uporabni predmet – jastučić koji se izrađuje povezivanjem višestrukim komada raznobojnih tkanina te puni, a koji su žene stavljale na glavu ispod kanti s vodom, košara s voćem ili vreća s maslinama, kako bi olakšale nošenje teškog tereta. Spara je ujedno i simbol muke dalmatinskih žena. Budući da u ovom OPG žene sve rade same onda je odabir naziva sasvim logičan. “Mi volimo reći da je naš brend u povijest bio simbol jakosti žena u poljoprivredi, a to je i danas, ali je danas i simbol žena u poduzetništvu kojim nastojimo potaknuti i ostale žene oko nas da se okušaju u onome što vole.“ – kažu iz OPG-a Spara.

Jedno je vrijeme OPG prestao s radom zbog situacije u kojoj se Deana našla, no priča dobiva sretan nastavak u rujnu 2018. i to zahvaljujući Deaninoj mladoj poslovnoj partnerici, Ivani Perić.

Ona je tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja pomagala Deani te je to iskustvo iskoristila tijekom studija pri izradi raznih radova.  „Okidač“ za ponovno pokretanje OPG-a bio je Ivanin završni rad na trećoj godini u kojem je analizirala rad OPG-a nakon čega su Deana i Ivana odlučile ponovno „oživjeti“ OPG.

Vrhunac poslovanja OPG Spara doživio je za vrijeme epidemije Covid-19 kada su ušli u projekt Startaj Hrvatska gdje su predstavljeni među osam kandidata čiji su se proizvodi našli na policama jednog trgovačkog lanca te je tako cijela Hrvatska čula za malu proizvodnju inovativnih proizvoda bez konzervansa izrađenih s puno ljubavi i vjere. Tako je i njihov kolač Spara postao dostupan velikom broju kupaca, a u ovom OPG-u rade i na širenju prodajne mreže i sklapanju novih suradnji, kako bi njihovi proizvodi bili što dostupniji kupcima.

Jedinstvene kolače OPG-a Spara moguće je naručiti direktno putem internetske stranice ili službenih društvenih mreža Facebook i Instagram, a za naše su čitatelje Deana i Ivana pripremile poseban popust od 20 %. Popust će vrijediti sljedećih 10 dana (23. travnja do 2. svibnja), a moguće ga je iskoristiti u njihovom webshopu ili na društvenim mrežama – sve što trebate napraviti je prilikom narudžbe navesti da ste čitatelji Slatkopedije kako biste dobili navedeni popust.

Naručite i vi njihove proizvode i uživajte u jedinstvenim kolačima inspiriranim poviješću Klisa.

Fotografije: OPG Spara

U suradnji s OPG Spara

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.