Povlačenje čokolade s tržišta: utvrđena povećana količina pesticida

U sjemenkama sezama korištenih u proizvodnji gotovog proizvoda utvrđena je povećana količina pesticida etilen oksida.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda ČOKOLADA SA SEZAMOM I CVJETNIM PRAHOM, 100g, najbolje upotrijebiti do 31/05/2021 zbog povećane količine pesticida etilen oksida u sjemenkama sezama korištenih u proizvodnji gotovog proizvoda, prenosi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Sporni proizvod, skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ i Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, proizvodi Chocolates Torras, S.A., Ella del Terri iz Španjolske, a u Hrvatskoj je u veleprodaji putem Maka APRICUS d.o.o. (Rakitnica 2, Zagreb).

Na naše ga tržište stavlja Bio Planet d.o.o. iz Splita, Mrkvica d.o.o. iz Zagreba te Obrt za trgovinu MALI LUG vlasnice Katarine Klepec, također iz Zagreba.

Iz Ministarstva su naglasili da se obavijest odnosi isključivo na proizvode s gore navedenim podacima.

Izvor: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Fotografija: Pexels

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.