Posebno priznanje otočnoj slastici: rapska torta na poštanskoj marki

Ovaj prepoznatljivi slatki simbol otoka Raba dobio je svoju prigodnu poštansku marku.

Prigodna poštanska marka „PUMed – tradicionalna mediteranska gastronomija“ koju će Hrvatska pošta pustiti u optjecaj 13. srpnja prikazuje motiv rapske torte, poznate slastice od biranih otočnih namirnica koja priča priču o povijesti otoka i grada. Autor fotografije prema kojoj je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora, dizajnirala ovu marku, je Želimir Đenđinović.

Nominalna vrijednost marke je 8,60 kuna i otisnuta je u nakladi od 100.000 primjeraka te u arku od 16 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Kako piše u priopćenju Hrvatske pošte, rapska torta, kojoj je jedina veza s tortama to što je u izvornom obliku okrugla, ona je jedna jedina stvar koju biste ponijeli s otoka Raba.

Rapska je tora napravljena od pažljivo biranih otočnih namirnica – sunca, badema, mirisnih limuna i likera od višnje maraške. Priča rapske torte vuče svoje korijene još u XII. stoljeću kad su brašno, šećer i začini bili daleko od otoka.

Novotarije su dolazile od mletačkih trgovaca, no malo je toga bilo za otočane. Za jednog pohoda prema Veneciji u posjet dalmatinskim otocima doašo je papa Aleksandar III, koji je, sudeći prema povijesnim izvorima, na Rabu 1177. blagoslovio tamošnju katedralu Uznesenja Marijina. Tom mu je prigodom poslužena slastica koju su pripremile časne sestre – rapska torta. Upravo su one zaslužne za to da je izvorna receptura sačuvana od zaborava. Zapisana je količina namirnica i postupak pripreme koji traje čak tri dana, a recept je čuvan iza zidova samostana sv. Antuna Padovanskog i kod benediktinki iz samostana sv. Andrije. No priča, a potom i recept za njezinu pripremu proširili su se Mediteranom. Tako se rapskom tortom i danas slade u Veneciji, a priprema se i u kućama te poslužuje – baš kao i na Rabu – u vrijeme najvećih blagdana.

Danas je poznajemo u dva oblika: u okruglom obliku puža i, češće, u praktičnijem obliku štapića (štangice). Priprema zahtijeva trud, posvećenost i vrijeme. Recept, ma koliko modificiran, čuva se kao dragocjeno naslijeđe umijeća izrade nježnog tijesta s mirisnom jezgrom od mendula (badema.) Naime, za tortu treba čak kilogram očišćenih badema. I dok je nekad bilo vrlo teško platiti toliku količinu badema, danas je puno teže pronaći neprskane limune i naranče čije su korice obvezni sastojak ovoga kolača. Zato je danas rapska torta i originalni suvenir otoka koji dašak tradicije raznosi diljem svijeta.

Fotografija: Hrvatska pošta

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.