• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Pita s breskvama

Pita s breskvama

Slatkopedija 19 kol 2019 Recept dana Leave a comment

Ljeto bez bresaka mnogima je nezamislivo, a ovo omiljeno ljetno voće rado je viđen gost i u kolačima – u svojoj ih je piti tako iskoristila i poznata glumica Bojana Stefanović, autorica bloga Fatmama.

Sastojci
Tijesto
  • 200 g maslaca
  • 400 g brašna
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • malo vode po potrebi
Fil
  • 1 kg voća po izboru, ja sam koristila breskve, vinogradarske i obične
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 žlice gustina
  • cimet
  • ribana kora limuna
  • đumbir
I još
  • bjelance
  • šećer za posipanje
Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Maslac usitnite na kockice, preko prosijte brašno i umiješajte prstima dok ne dobijete smjesu koja liči na krupnije prezle. Dodajte šećer, zatim jaje i ekstrakt vanilije. Ako vam se učini da je tijesto previše suho, po potrebi dodajte malo vode, i zamijesite tijesto u loptu. Suhoća tijesta ovisi o veličini jaja. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku jedan sat.

Premažite maslacem kalup za pitu. Podijelite tijesto na dva dijela. Razvucite donju koru i obložite njome kalup, pažljivo utisnite tijesto uz rubove.

Voće umiješajte sa šećerom, gustinom i začinima i poredajte u kalup. Možete donju koru prije redanja voća namazati blago istučenim bjelanjkom, to će spriječiti da sok omekša donju koru.

Preko voća stavite razvučenu drugu koru. Možete slagati rešetku, ili koru u cjelini, ali onda obavezno izbušite otvore u njoj kako bi u pečenju izlazila para. U ukrašavanju pustite mašti na volju.

Po želji gornju koru premažite blago stučenim bjelanjkom i pospite šećerom. To je magična formula za iznimno hrskavu gornju koru.

Pitu ubacite u pećnicu na oko 50 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

Poslužite ju toplu ili hladnu, uz kuglu sladoleda ili neke lagane kreme.

Fotografije: Fatmama

blog bojana stefanović breskve fatmama ljetni recepti pita pita s breskvama prhko tijesto recept dana slatki recept 2019-08-19
Tags blog bojana stefanović breskve fatmama ljetni recepti pita pita s breskvama prhko tijesto recept dana slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Oglas izazvao zgražanje: u božićnoj reklami za čokoladu nema mjesta za crvenokose curice

Sljedeći članak :

Slatko od lubenica

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!