• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Pahuljaste krafne punjene kremom od vanilije i naranče

Pahuljaste krafne punjene kremom od vanilije i naranče

Slatkopedija 23 velj 2019 Recept dana Leave a comment

Iako na našem portalu već imamo nekoliko recepata za krafne, ovima jednostavno nismo mogli reći ne pa danas s vama dijelimo recept za krafne naše Ane Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.

Sastojci
Tijesto
  • 500 g glatkog brašna
  • 2 g soli
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • 60 g šećera + žličica šećera
  • 2 žumanjka (L)
  • 1 jaje (L)
  • 1 vrećica suhog kvasca (7g)
  • 55 g mlake vode (cca 40°C)
  • 280 g toplog punomasnog mlijeka
  • 100 g maslaca
  • + korica naranče/limuna po želji
  • + 1 l ulja
Krema
  • 500 g punomasnog mlijeka
  • 4 žumanjka (L)
  • 1 jaje (L)
  • 200 g šećera
  • 45 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žličice pravog ekstrakta vanilije
  • korica dvije naranče
  • 30 g maslaca
I još
  • šećer u prahu
Priprema
Tijesto

U zdjelu samostojećeg miksera prosijte brašno i pomiješajte sa soli, šećerom i muškatnim oraščićem. Na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko (ne smije zakipjeti) pa prelijte preko hladnog maslaca, koji ste prethodno stavili u zdjelicu, da se otopi i sve skupa pomiješa. U jednoj čaši pomiješajte kvasac i žličicu šećera s mlakom vodom. Voda ne smije biti prevruća inače će ubiti kvasac. Optimalna temperatura je oko 40°C. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Znat ćete da je spreman kad se na vrhu pojavi nešto poput pjene.

U zdjelu s brašnom dodajte razmućena jaja, mlaku mješavinu mlijeka i maslaca te aktivirani kvasac. Po želji u ovom koraku dodajte koricu naranče ili limuna. Na mikser stavite nastavak za dizana tijesta (u obliku kuke) pa ostavite da radi 5-10 minuta, dok se tijesto ne počne odvajati od stranica zdjele i ne bude podatno. (Možete koristiti i ručni mikser s pripadajućim nastavcima za tijesto ili kuhaču.) Prebacite ga u pobrašnjenu ili lagano namašćenu zdjelu, prekrijte čistom krpom ili prozirnom folijom pa ostavite na toplome da se udvostruči, otprilike jedan sat.

Nakon što se tijesto udvostručilo, na pobrašnjenoj ga površini malo premijesite i razvaljajte na debljinu od 1,5 do 2 cm. Koristeći  okrugli izrezivač promjera 5 cm napravite krafne. Prebacite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, pokrijte čistom krpom i ostavite 20-30 minuta da odmore i narastu. Ako ih ostavite predugo, onda će se previše dignuti i prilikom pečenja postati šuplje.

Krafne pecite u vrućem dubokom ulju (na temperaturi između 170 i 180°C) par minuta na obje strane, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Nemojte peći previše krafni odjednom jer će to previše smanjiti temperaturu ulja pa će biti masnije i neće imati dovoljno prostora da narastu. Kad su gotove, stavljajte ih na tanjur obložen papirnatim ručnicima. Prije punjenja kremom ostavite ih da se u potpunosti ohlade.

Krema

U srednje veliki lonac s debelim dnom stavite grijati mlijeko. U jednoj zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke, jaja, šećer, brašno i sol. Vruće mlijeko postepeno dodavajte u zdjelu sa žumanjcima, neprestano miješajući pjenjačom kako se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Dovoljno je dodati polovinu ili dvije trećine vrućeg mlijeka. Nakon toga prelijte tu tekućinu u lonac s preostalim mlijekom i neprestano miješajući zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Kad je gotovo, dodajte koricu naranče, ekstrakt vanilije i maslac. Miješajte dok se maslac ne rastopi, a potom kremu protisnite kroz cjedilo u čistu posudu kako bi se riješili eventualnih grudica nastalih tijekom kuhanja. Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu kreme kako se na vrhu ne bi stvorila „kožica“. Stavite u hladnjak da se ohladi. Kad ste spremni puniti krafne, ohlađenu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s nastavkom za punjenje. U nedostatku, uvijek možete krafne prerezati pa ih tako puniti ili koristiti neki manji okrugli nastavak, ali prethodno s nečim napraviti rupu. U svakom će slučaju biti jako ukusne!

Gotove krafne po želji pospite šećerom u prahu.

Napomena

Kako mlijeko ne bi zagorjelo prilikom zagrijavanja, prije nego što ga ulijete, zalijte lonac vodom.

Krafne je najbolje jesti isti dan, a možete ih čuvati i u posudi s hermetičkim poklopcem kako bi zadržale mekoću i svježinu.

Ako vam je ulje prevruće, krafne će prebrzo potamniti, a ostati teške i sirove iznutra. U suprotnom, ako nije dovoljno vruće, bit će masne.

Fotografije: Ana’s Baking Chronicles

ana zelić ana's baking chronicles krema od vanilije naranča recept dana slatki recept 2019-02-23
Tags ana zelić ana's baking chronicles krema od vanilije naranča recept dana slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Modna revija čokoladnih haljina

Sljedeći članak :

Dorin kolač od čokolade i višanja

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!