Omiljeno varaždinsko pecivo dobilo europsku oznaku zaštićenog podrijetla

Nakon što je ovu oznaku nedavno dobio brački varenik, danas je varaždinski klipič postao dvadeset i sedmi po redu hrvatski proizvod zaštićenog podrijetla u Europskoj uniji.

U Službenom listu Europske unije danas je objavljeno da je „Varaždinski klipič“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla čime je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je na taj način zaštićen na području cijele Europske unije. Ovom se oznakom potrošaču jamči kupnja autentičnog proizvoda.

Sam proces zaštite ovoga proizvoda započeo je u veljači 2017. na zahtjev Udruge kuhara Varaždinske županije Ministarstvu poljoprivrede, a područje proizvodnje obuhvaća Varaždinsku županiju.

Iza imena „Varaždinski klipič“ krije se ručno izrađeno pšenično mliječno pecivo koje se proizvodi od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli. Od navedenih se sastojaka  izradi tanko tijesto koje se zatim razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm. Prutić s obje strane moraju imati po 4 nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina. Ovo je hrskavi pekarski proizvod, mliječno-kiselog okusa, tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije i mekane unutrašnjosti.

Ovom oznakom u Republici Hrvatskoj sada je zaštićeno 27 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Fotografija: Pixabay

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.