• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Omiljena dječja čokoladica kao neodoljivi desert: Lorena Mihelčić donosi recept za Bananka

Omiljena dječja čokoladica kao neodoljivi desert: Lorena Mihelčić donosi recept za Bananka

Slatkopedija 14 lip 2021 Recept dana Komentari isključeni za Omiljena dječja čokoladica kao neodoljivi desert: Lorena Mihelčić donosi recept za Bananka

Jedna od omiljenih dječjih slatkih nagrada svakako je i Bananko koji je u savršen desert i za odrasle pretvorila Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić.

Sastojci

Krema od mliječne čokolade

  • 1,5 list želatine
  • 90 g mliječne čokolade
  • 50 g punomasnog mlijeka (3,5% m.m.)
  • 105 g mliječnog slatkog vrhnja (36% m.m.)
  • 5 g glukoznog sirupa

Biskvit

  • 1 jaje M veličine
  • 35 g tamnog muscovado šećera
  • prstohvat soli
  • 20 g cvjetnog meda
  • 50 g zgnječene zrele banane
  • 35 g oštrog brašna
  • 2 g praška za pecivo
  • prstohvat cimeta

Mousse od banane

  • 4 lista želatine
  • 195 g pasteriziranog pirea od banane
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žumanjka
  • žuta prehrambena boja po želji
  • 50 g kondenziranog mlijeka ili grčkog jogurta
  • sok od trećine limuna
  • 175 ml mliječnog slatkog vrhnja (36% m.m.)

Prhki kakao keks

  • 100 g brašna
  • 12 g tamnog kakao praha
  • 15 g mljevenih badema
  • 1 g soli
  • 35 g šećera u prahu
  • 55 g hladnog maslaca
  • 20 g jaja

Žuta staklena glazura

  • 6 listova želatine
  • 105 g vode
  • 90 g šećera
  • 85 g glukoze
  • 135 g bijele čokolade
  • 100 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • žuta boja
  • 50 g neutralne glazure

Priprema

Krema od mliječne čokolade

Želatinu namočimo u hladnu vodu dok ne omekša, a zatim ju ocijedimo i ostavimo sa strane do upotrebe. Čokoladu otopimo u mikrovalnoj ili u posudi nad parom. Mlijeko zajedno s glukozom ugrijemo skoro do vrenja, pa u njemu otopimo želatinu. Sve dodamo čokoladi i dobro sjedinimo. Na kraju ulijemo hladno slatko vrhnje i dobro promiješamo da se ujednači, i odmah punimo male silikonske kalupiće oblika kojeg želimo. Ja sam ovdje spajala dvije polovice polukuglastih mini kalupića kako bih dobila lopticu, no to nije nužno. Meni je tako bilo fora. Stavimo na nekoliko sati u zamrzivač da se stisne.

Biskvit

Za pripremu biskvita nam nije potreban mikser. Sve što trebamo je pjenjača i posuda u kojoj ćemo sve pripremiti. Ubacimo jaje, šećer, sol, med i sve dobro pomiješamo. Dodamo zgnječenu bananu, a zatim brašno prosijano s praškom za pecivo i cimetom. Smjesu izlijemo na pleh za pečenje obložen papirom te stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 170 stupnjeva i pečemo oko 15 minuta. Od ohlađenog biskvita izrezujemo krugove promjera silikonskog kalupa u kojem ćemo slagati kolač.

Mousse od banane

Želatinu namočimo u hladnu vodu. Čim omekša, ocijedimo i ostavimo sa strane dok grijemo pire. Pire ugrijemo sa šećerom i žumanjcima skoro do vrenja (82°C ako koristite termometar) pa u njemu otopimo pripremljenu želatinu. Dodamo žutu prehrambenu boju da ipak istaknemo slojeve i da nam desert lijepo izgleda. Zatim ubacimo kondenzirano mlijeko, limunov sok i sve sjedinimo, pa ostavimo da se ohladi na oko 30 stupnjeva. Tada umiješamo srednje tučeno slatko vrhnje koristeći silikonsku špatulu na način da prebacujemo smjesu odozdo prema gore kako ne bi izgubili prozračnost. Odmah koristimo.

Prhki kakao keks

Brašno, kakao, bademe, sol i šećer u prahu stavimo u posudu za miksanje. Na mikser zakačimo nastavak s lopaticom pa miješamo dok se svi sastojci dobro ne rasporede. Pomalo dodajemo hladni maslac narezan na kockice i dalje miješamo dok ne dobijemo smjesu nalik mokrom pijesku. Na kraju dodamo izmućeno jaje (polovica malog jaja je oko 20 g) i čekamo dok se ne formira lopta od tijesta. Pokupimo sve i stavimo između dva papira za pečenje pa razvaljamo na oko 2 mm debljine. Stavimo u hladnjak ili zamrzivač da se stegne. Ohlađeno tijesto izrezujemo u obliku kruga ili po želji, stavljamo na lim za pečenje i pečemo oko 15 minuta na 170 stupnjeva.

Žuta staklena glazura

Želatinu namočimo u hladnu vodu. Čim omekša, ocijedimo ju i stavimo sa strane. Vodu, šećer i glukozu kuhamo u sirup do 103 stupnja. Zatim dodamo želatinu i sve prelijemo preko bijele čokolade, kondenziranog mlijeka i žute boje. Zatim štapnim mikserom dobro izmiksamo da se cijela smjesa poveže. Na kraju ubacimo neutralnu glazuru i još kratko promiješamo. Sve procijedimo kroz sitno cjedilo u čistu posudu, prekrijemo prijanjajućom folijom i ostavimo u hladnjaku preko noći.

Slaganje

Pripremimo kalupiće u kojima ćemo slagati kolač. Napunimo ih do pola pripremljenim mousseom od banane i odmah položimo zaleđenu kuglicu od čokoladne kreme u sredinu. Napunimo kalup skoro do kraja ostatkom moussea, a zatim poklopimo prethodno pripremljenim krugovima od biskvita i stisnemo kako bi dobili ravnu površinu. To je dosta bitno kako bi kolač mogao ravno stajati na podlozi. Stavimo u zamrzivač preko noći da se posve zaledi. Sljedeći dan ispečemo kekse. Pripremljenu glazuru ugrijemo na najmanjoj snazi u mikrovalnoj pećnici i ostavimo da se ohladi na 32 stupnja. Za to vrijeme izvadimo zaleđene kolače iz kalupa i položimo na rešetku za glaziranje. Kada je glazura spremna, preljevamo ju preko svakog pojedinačnog kolača pazeći da su i stranice posve prekrivene. Svaki glazirani kolač prenesemo na svoj keks i dekoriramo po želji. Koristila sam hrskave kuglice od tamne čokolade, banana čips i dekoraciju od tamne čokolade.

Fotografija: Daj kolačić

bananko blog daj kolačić lorena mihelčić mousse krema recept dana staklena glazura 2021-06-14
Tags bananko blog daj kolačić lorena mihelčić mousse krema recept dana staklena glazura

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Rođendanski mjesec na Slatkopediji: začinite svoja pića i slastice začinima Old Pirate Spices

Sljedeći članak :

Nož je previše običan: kraljica Elizabeta II. iznenadila okupljene posebnim rezanjem torte

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!