Nadaleko poznato vodnjansko maslinovo ulje ovaj je put našlo svoje mjesto i u brzim muffinima po receptu Roberta Perića.
Doći u Vodnjan, a ne isprobati maslinovo ulje praktički je nemoguće. Naime, taj mali istarski grad poznato je središte vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Istri i svijetu. Iza oznake ekstra djevičanskog maslinovog ulja stoji mnogo truda i rada. Vodnjanska se ekstra djevičanska maslinova ulja proizvode s posebnom pažnjom kako bi korisnicima pružili vrlo kvalitetan proizvod. Tijekom godina vodnjanski su proizvođači uspjeli stvoriti kvalitetna monosortna ekstra djevičanska maslinova ulja, kao i kupaže, koja se mogu koristiti u svakoj prilici i začiniti svaki obrok, neovisno radi li se o salati, mesu, ribi, tjestenini, sladoledu ili čokoladnom desertu.
Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu
Treći vikend u studenom tradicionalno je rezerviran za Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, manifestaciju koja već godinama okuplja ljubitelje maslinovog ulja. Međutim, osim maslinovog ulja, na manifestaciji sudjeluju i razni proizvođači slatkih proizvoda. Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu obično posjeti oko 20.000 posjetitelja koji imaju priliku kušati razne menije od domaćih proizvoda, a nezaobilazno je i kušanje deserta spravljenih s maslinovim uljem.
Ovogodišnje izdanje održava se od 19. do 21. studenoga, a osim kvalitetnih maslinovih ulja i maštovitih slatkih i slanih kreacija, posjetitelje očekuje i bogati zabavni program. Više o programu pročitajte na mrežnoj stranici manifestacije.
Maslinovo ulje u slastičarstvu
Mnogima će zvučati čudno, ali maslinovo ulje se koristi i u slastičarstvu. Sve je više slastica koje se spravljaju uz dodatak maslinovog ulja koje im daje posebnu aromu, a slastice naglašavaju voćne note maslinovog ulja.
Donosimo vam recept za desert kojeg mogu pripremiti i osnovnoškolci. Robert Perić, izvršni šef LF cateringa, „maestro choccolatier“ i profesor slastičarstva pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, autor je ovog recepta, a spremala su ga i djeca u sklopu projekta „Domaće od malih nogu“.
Muffin od jogurta i maslinovog ulja
Sastojci
- 360 g integralnog brašna
- 14 g prašak za pecivo
- 140 g šećera
- 2 g soli
- 2 jaja
- 80 g maslinovo ulje
- 170 g čvrstog jogurta
- šećerne mrvice za posipavanje
Priprema
U jednoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. U drugoj posudi, pjenjačom umiješati jaja, ulje i jogurt. Smjesu od jogurta mikserom pomiješati s mješavinom brašna pazeći pritom da ne dobijemo grudice. Uliti u papirnate košarice za muffine, posipati šećernim mrvicama i peći na 180 °C oko 10 – 15 minuta.
U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vodnjana
Fotografije: Turistička zajednica Grada Vodnjana