Nova zdrava i slatka zagrebačka priča: dvije prijateljice otvorile gelato & brunch bar

U novootvorenom gelato & brunch baru gosti imaju priliku uživati u 14 različitih okusa pravog talijanskog gelata.

One su Lucia Cvitanić i Lucija Zidić, dvije prijateljice povezane sličnim interesima, ljubavlju prema putovanjima i otkrivanjima novih okusa, željom za pripremom zdravih i ukusnih obroka, a od nedavno i zajedničkim poslom.

Naime, prošlog je tjedna u samom centru Zagreba, na adresi Ulica Pavla Radića 3a, otvoren gelato & brunch bar Melt iza kojeg stoje dvije prijateljice koje osim gotovo istog imena, dijele i ljubav prema zdravim i bezglutenskim jelima.

Stoga su, nakon brojnih inozemnih iskustava i dodatnih slatkih obrazovanja, u Zagrebu odlučile otvoriti bar u kojem će gostima ponuditi ono što je njima uvijek nedostajalo – zdrava i jednostavna jela i kolače bez glutena.

Je li njihov gelato doista pravi talijanski gelato i koje vas sve slatke kreacije čekaju u njihovom baru, kao i mnoge druge detalje, otkrile su u razgovoru za naš portal.

Zagrebačku gastro ponudu prošli je tjedan obogatio novi zanimljivi objekt nazvan Melt. Možete li nam reći nešto više o ovom objektu – kako je zamišljen i koja je osnovna ideja vašeg projekta – što želite ponuditi Zagrepčanima i njihovim gostima?

Ideja je bila pružiti našim gostima nešto što je nama u Zagrebu uvijek nedostajalo – zdrava i jednostavna jela poput salata ili avokado tosta, zdravih kolača bez glutena, domaćeg gelata napravljenog od 100 % prirodnih sastojaka… Nešto u čemu svi možemo uživati bez grižnje savjesti…

Odakle ideja za ime Melt?

Htjele smo da ime bude kratko i jasno, razumljivo i turistima, da ima neku asocijaciju na gelato. Također, sviđa nam se i asocijacija na Melting pot, mjesto gdje se miješaju razni ljudi, kulture..

Ono po čemu je ova priča posebna jest i činjenica da iza svega stoje dvije prijateljice, gotovo pa imenjakinje – Lucija i Lucia. Kako ste se spojile u ovoj priči i koliko su vaša inozemna iskustva utjecala na razvoj ideje o Meltu? Kako to da ste se odlučile vratiti u Zagreb i tu krenuti sa svojom slatkom pričom?

Već godinama maštamo o ovako nečemu. Završile smo različite fakultete, niti jedan povezan uz ono čime se sada bavimo. Sada se ukazala prilika i odlučile smo pokušati. Naša inozemna iskustva igrala su veliku ulogu na razvoj ideje o Meltu i same smo obožavale posjećivati mjesta za doručak i brunch po svijetu kao i tražiti najbolji gelato i kavu gdje god da smo živjele ili putovale.

Vaša ponuda se bazira na zdravim, bezglutenskim obrocima i slasticama. Znači li to da ste cijeli jelovnik posvetili bezglutenskim jelima ili se može pronaći i neki glutenski obrok?

Tako je, sva naša jela su bez glutena, iako želimo istaknuti kako nemamo certifikat. Trudimo se da su svi sastojci koje koristimo u kuhinji certificirani bez glutena, nadamo se da ćemo uskoro to i postići. Jedino što kod nas možete naći, a da sadrži gluten je pivo.

Nas naravno zanima vaša slatka ponuda – što se sve slatko može pronaći kod vas?

Gelato! Imamo 14 okusa, neki su stalni, a dio asortimana planiramo često mijenjati, ovisno o sezonskim namirnicama, ali i željama naših gostiju (i nas samih). Osim gelata imamo čokoladni kolač, banana bread s čokoladom i banana bread s malinama i borovnicama, veganske cookie kuglice… Imamo i slatke tostove, s medom ili kikiriki maslacem te sezonskim voćem, na našem domaćem kruhu. Imamo i smoothije, domaću granolu, acai zdjele sa slatkim dodacima…

Tko je zaslužan za slastice koje izlaze iz vaše kuhinje – vas dvije ili u tom segmentu imate nečiju pomoć?

Većinu slastica osmislile smo učeći i crpeći inspiracije s raznih strana, rekreirajući neke stare recepte u želji da ih učinimo zdravijim U kuhinji smo po cijele dane, ali imamo i pomoć naše odlične ekipe!

U opisu vašeg lokala piše „Gelato & Brunch Bar“. Znači li to da ste odlučili ponuditi pravi talijanski gelato, kakav se u hrvatskim sladoledarnicama baš i ne može probati?

Odlučile smo istaknuti da ne radimo sladoled, već gelato jer postoji razlika u procesu proizvodnje. Radimo pravi talijanski gelato, ali osim toga koristimo samo najbolje, prirodne namirnice, ne koristimo unaprijed pripremljene baze i paste, stabilizatore ili boje.

U jednom vašem intervju sam pročitala da je Lucia završila Gelato University u Bologni, a poslije toga odradila i praksu u Los Angelesu pod vodstvom vrhunskog gelato majstora. Možete li nam opisati kakva ste iskustva tada stekli?

U Gelato Universityju naučila sam sva pravila proizvodenje gelata: u kojim postocima i omjerima trebaju biti šećer, masnoća itd. A u Bulgarini Gelato u Los Angelesu naučila sam kreativniju stranu i to kako se ne trebam striktno držati svih pravila – na primjer, da je moguće napraviti gelato bez stabilizatora (aditiva), kao i važnost prirodnih, kvalitetnih sastojaka..

Koliko pažnje pridajete vanjskom izgledu vaših slastica koje poslužujete u svom baru i što mislite koliko je važna prezentacija jela?

Prezentacija jela svakako je bitna. Trudimo se da jela koja poslužujemo izgledaju dobro, no smatramo da je važnije vidjeti da je kolač zaista domaći i kvalitetan nego estetski savršen.

S kakvim namirnicama radite – radi li se o lokalnim sastojcima ili neke sastojke ekskluzivno naručujete iz drugih zemalja?

Voće i povrće kupujemo na placu ili od lokalnih dobavljača, dok neke sastojke naručujemo iz drugih zemalja. Primjerice, pistachio dolazi sa Sicilije, vanilija s Madagaskara, acai iz Brazila…

Prvi dani su iza vas – kakve su reakcije gostiju na ponudu i planirate li ponudu s vremenom mijenjati?

Reakcije su pozitivne što nas jako veseli! Ponešto ćemo sigurno mijenjati s vremenom, za početak okuse gelata, vidjet ćemo kako će što ići.

I za kraj, kako vi ocjenjujete slatku ponudu u Zagrebu? Možete li je usporediti s ponudama u svjetskim gradovima u kojima ste živjele i mislite li da u Zagrebu svatko može pronaći slasticu za sebe?

Smatramo da je slatka ponuda u Zagrebu zaista sve bolja!

Fotografije: Melt

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.