Od svadbenih do božićnih torti – šećerna masa omogućuje stvaranje dekoracije po vaši željama

Šećerna je masa uvelike olakšala ukrašavanje torti i kolača, a današnje torte zahvaljujući njoj izgledaju kao prava remek djela.

Jestiva šećerna masa, poznata i pod nazivom fondant, koristi se za izrađivanje ukrasa i dekoriranje torti i kolača. Izrađuje se od šećera u prahu, vode, želatine i glicerina, a njezina je tekstura podatna i savitljiva što omogućava lako rukovanje i veliku kreativnost pri izradi.

Iako su u zadnje vrijeme prevlast u svadbenim tortama preuzele tzv. gole torte, još do nedavno je bilo gotovo nezamislivo imati svadbenu tortu bez ukrasa od šećerne mase, a često su se i rođendanske torte te torte za brojne druge prilike oblagale njom.

Ovaj oblik dekoracije i dalje je iznimno popularan kad je u pitanju dekoriranje dječjih rođendanskih torti na kojima su uvijek, barem figurice napravljene od šećerne mase. Za izradu figurica potreban je adekvatan pribor te spretnost i kreativnost.

Moguće je kupiti već gotovu smjesu ili ju samostalno izraditi kod kuće. Smjesa izrađena kod kuće ne mora se iskoristiti isti dan, već se može pospremiti u hermetički zatvorenu vrećicu u hladnjak te tako čuvati nekoliko dana. Prije nego se ponovno upotrijebi potrebno je pustiti ju da se malo zagrije na sobnoj temperaturi ili ju kratko zagrijati u mikrovalnoj. Prilikom valjanja potrebno je plohu za valjanje posuti šećerom u prahu ili kukuruznim škrobom.

Šećerna masa se može obojiti u različite boje tako da se u smjesu dodaje malo po malo prehrambene boje dok se ne dobije željeni ton.

Ukoliko se izrađuju figurice bilo bi dobro ostaviti ih neko vrijeme na zraku da se osuše i učvrste.

Prije oblaganja torte šećernom masom tortu je potrebno premazati tankim slojem buttercreama kako bi masa lijepo prionula te kako se ne bi odljepljivala. Figure i ukrasi se lijepe na prekrivenu tortu vrućom vodom pomiješanom sa šećerom u prahu.

Korištenje šećerne mase popularno je i kod dekoriranja božićnih torti i kolača pa se nerijetko mogu vidjeti bijele torte s borom, Djedom Mrazom, saonicama i darovima izrađenim upravo od šećerne mase.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.