Nugat – omiljena slastica koju svojataju brojne zemlje

Iako često susrećemo različite čokolade čiji je sastavni dio nugat, često ljudi imaju sasvim iskrivljenu percepciju što je on i od čega se izrađuje, stoga u nastavku donosimo kratku priču o njemu.

Iza naziv nugat krije se slastica najčešće izrađena od meda, bjelanjaka i orašastih plodova. Mnoge zemlje tvrde da su upravo oni izmislili ovu deliciji, no njezino porijeklo zapravo nije točno definirano. Neki porijeklo nugata pripisuju Rimljanima jer se zapis o ovoj slastici nalazi u kuharici De Ra Coquinaria, iz IV. stoljeća poslije Krista. Da je nugat popularan i u islamskoj kuhinji, potvrđuje činjenica da se recept vrlo sličan nugatu nalazi i u  istočnoislamskoj kuharici Ibn al-Mabrada iz XV. stoljeća.

Postoje tri vrste nugata: bijeli ili perzijski nugat koji se izrađuje od bjelanjaka i meda, smeđi koji se izrađuje od bjelanjaka, meda i orašastih plodova te bečki ili njemački nugat koji je u osnovi pralina od čokolade i orašastih plodova. Ovisno o sastavu nugat može biti mekan ili tvrd.

Zanimljiva činjenica vezana uz nugat je da je u francuskom gradu Montelimar, u XVIII. stoljeću otvoren prvi pogon za proizvodnju nugata, a danas u tom gradu postoji čak 14 tvornica koje proizvode ovu deliciju. 

Važno je napomenuti kako nugat koji se koristi za izradu čokolada nije isti kao i ovdje opisan, izvorni nugat.

I vi možete pripremiti bijeli nugat s bademima po receptu Boža Lučića.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.