• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Za slađu nedjelju: neka vam dom ispuni miris svježe pečenih cimet pletenica

Za slađu nedjelju: neka vam dom ispuni miris svježe pečenih cimet pletenica

Slatkopedija 15 sij 2023 Recepti Komentari isključeni za Za slađu nedjelju: neka vam dom ispuni miris svježe pečenih cimet pletenica

Dizano tijesto i miris cimeta pravi su izbor za jednu divnu, slatku nedjelju stoga smo sigurni da će vas osvojiti ovaj recept koji potpisuje Ana Raguž s bloga Tirkizna.

Sastojci
Tijesto
  • 25 g svježeg kvasca
  • 2 jaja
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 600 g brašna
  • 200 g otopljenog maslaca
  • prstohvat soli
Nadjev
  • 200 g smeđeg šećera
  • 150 g omekšalog maslaca
  • 2 velike žlice cimeta
  • korica jednog limuna
Premaz
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka
Glazura
  • 100 ml vode
  • 100 g šećera u prahu
Priprema
Tijesto

Izmrvite svježi kvasac u manju zdjelicu, dodajte malo toplog mlijeka, šećera i brašna (oduzmite od ukupne količine). Pustite da se uzdigne, desetak minuta.

Miksajte jaja sa šećerima, dodajte toplo mlijeko, brašno otopljeni maslac i sol. Miksajte s nastavkom za tijesto 10 minuta.

Morate dobiti fino, mekano tijesto koje se odvaja od zdjele. Zdjelu zatvorite s prozirnom folijom i ostavite na toplom 1 sat da se tijesto udupla.

Nadjev

Miksajte šećer i omekšali maslac, dodajte cimet i koricu limuna.

Slaganje

Nakon sat vremena tijesto prebacite na pobrašnjelu radnu površinu i razvaljajte ga na pravokutnik debljie 0,5 cm. Namažite ga pripremljenim nadjevom.

Tijesto preklopite po trećini s obje strane (kao na fotografiji).

Oštrim nožem isjecite trakice širine cca 3,5 cm.

Svaku trakicu prerežite dva puta po duljini (dobit ćete 3 trakice). Od svake trakice ispletite pletenice. Ponovite postupak dok ne potrošite sve trakice.

Pletenicu uvijte u pužića (kao na fotografiji) i stavite u nauljene kalupe za muffine. Ostavite pletenice da narastu još pola sata do sat vremena.

Premaz

Premažite ih umućenim jajem i mlijekom.

Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite ih 25 minuta na 180°C dok ne dobiju zlaćanu boju.

Glazua

U međuvremenu pripremite šećernu glazuru. U lončiću zakuhajte vodu i šećer u prahu dok ne dobijete svijetli sirup. Premažite još vrele cimet pletenice vrućim sirupom. Ohladite i uživajte!

Fotografije: Tirkizna

blog cimet dizano tijesto pletenice recept dana slatki recept tirkizna 2023-01-15
Tags blog cimet dizano tijesto pletenice recept dana slatki recept tirkizna

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Obožavat će ga i djeca: isprobajte i vi ovaj kolač od čokolade i banana

Sljedeći članak :

Slatki noviteti: na tržište stižu novi okusi sladoleda koje želimo probati što prije

Povezani članci

Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Slatkopedija 25 svi 2023
Za slađi utorak: pripremite ledene kocke s jagodama

Za slađi utorak: pripremite ledene kocke s jagodama

Slatkopedija 23 svi 2023
Jedva čekamo isprobati ovo savršenstvo: mak kocke s limunom

Jedva čekamo isprobati ovo savršenstvo: mak kocke s limunom

Slatkopedija 15 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!